5 yksinkertaista treenivinkkiä nivelpsoriaasipotilaalle
Liikunta tekee hyvää kaikille, mutta aina ei tunnu siltä, jos seurana kulkevat kivut. Lue vinkit, joiden avulla voit löytää itsellesi parhaan tavan liikkua.
On tiedetty jo pitkään, että säännöllinen harjoittelu on tärkeä nivelpsoriaasia sairastavalle. Joskus on kuitenkin vaikea löytää se oikea ja itselle paras tapa. Kokosimme ohjeet, joiden avulla voit etsiä itsellesi parasta tapaa liikkua.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
1. Aloita varoen
Aloita harjoittelu aina varovasti riippumatta siitä, mihin aiot keskittyä. Hyödyt enemmän, kun käynnistät harjoittelun hitaasti parin viikon aikana, sen sijaan että aloittaisit heti täysillä ja joutuisit sitten keskeyttämään kipujen tai ylirasituksen vuoksi.
2. Löydä omat rajasi
Tärkeää nivelpsoriaasiin sairastuneiden harjoitteluohjelmassa on selän, lantion ja hartioiden liikkuvuuden säilyttäminen tai lisääminen. Kaikella tällä pyritään hyvään ryhtiin. Sitä voi harjoitella monin eri tavoin, esimerkiksi matolla tai sängyssä maaten tai tuolilla istuen.
Muokkaa harjoitukset oman suorituskyvyn mukaan. Silloin harjoittelu on säästävää ja kevyttä pitkällä aikavälillä.
3. Ota pallo avuksi
Monet käyttävät pilates- tai muita terapiapalloja harjoittelun apuvälineenä. Ne toimivat erinomaisesti voimaharjoittelussa. Useimmat tällaiset harjoitukset soveltuvat kotona tai työpaikalla tehtäviksi.
4. Venyttele hyvin
Kaiken harjoittelun yhteydessä on tärkeää lopettaa venyttelemällä ja rentouttamalla aktivoidut lihakset. Erityisen tärkeää on rentouttaa rintalihasten, lantion koukistajalihasten ja takareisien lihasryhmiä. Mukauta venyttelyharjoitukset omaan kehoosi ja omiin edellytyksiisi.
5. Konsultoi fysioterapeuttia
Ammattiapu on usein hyvä ajatus, sillä ammattilainen voi koota sinulle tilanteesi mukaan räätälöidyt harjoitukset. Etenkin jos olet saanut vaikkapa pitkään kortisonihoitoa tai injektioita lihaksen kiinnityskohtaan tai jänteiden ympärille, on hyvä jutella jonkun kanssa treeniohjelmasta.
Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.