5 yksinkertaista treenivinkkiä nivelpsoriaasipotilaalle
Tietoa | Nivelpsoriaasi

5 yksinkertaista treenivinkkiä nivelpsoriaasipotilaalle

Liikunta tekee hyvää kaikille, mutta aina ei tunnu siltä, jos seurana kulkevat kivut. Lue vinkit, joiden avulla voit löytää itsellesi parhaan tavan liikkua.

On tiedetty jo pitkään, että säännöllinen harjoittelu on tärkeä nivelpsoriaasia sairastavalle. Joskus on kuitenkin vaikea löytää se oikea ja itselle paras tapa. Kokosimme ohjeet, joiden avulla voit etsiä itsellesi parasta tapaa liikkua.

1. Aloita varoen

Aloita harjoittelu aina varovasti riippumatta siitä, mihin aiot keskittyä. Hyödyt enemmän, kun käynnistät harjoittelun hitaasti parin viikon aikana, sen sijaan että aloittaisit heti täysillä ja joutuisit sitten keskeyttämään kipujen tai ylirasituksen vuoksi.

2. Löydä omat rajasi

Tärkeää nivelpsoriaasiin sairastuneiden harjoitteluohjelmassa on selän, lantion ja hartioiden liikkuvuuden säilyttäminen tai lisääminen. Kaikella tällä pyritään hyvään ryhtiin. Sitä voi harjoitella monin eri tavoin, esimerkiksi matolla tai sängyssä maaten tai tuolilla istuen.

Muokkaa harjoitukset oman suorituskyvyn mukaan. Silloin harjoittelu on säästävää ja kevyttä pitkällä aikavälillä.

3. Ota pallo avuksi

Monet käyttävät pilates- tai muita terapiapalloja harjoittelun apuvälineenä. Ne toimivat erinomaisesti voimaharjoittelussa. Useimmat tällaiset harjoitukset soveltuvat kotona tai työpaikalla tehtäviksi.

4. Venyttele hyvin

Kaiken harjoittelun yhteydessä on tärkeää lopettaa venyttelemällä ja rentouttamalla aktivoidut lihakset. Erityisen tärkeää on rentouttaa rintalihasten, lantion koukistajalihasten ja takareisien lihasryhmiä. Mukauta venyttelyharjoitukset omaan kehoosi ja omiin edellytyksiisi.

5. Konsultoi fysioterapeuttia

Ammattiapu on usein hyvä ajatus, sillä ammattilainen voi koota sinulle tilanteesi mukaan räätälöidyt ​​harjoitukset. Etenkin jos olet saanut vaikkapa pitkään kortisonihoitoa tai injektioita lihaksen kiinnityskohtaan tai jänteiden ympärille, on hyvä jutella jonkun kanssa treeniohjelmasta.

Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto