Virtsankarkailua ja yliaktiivinen rakko? Harjoittelu voi auttaa
Onko sinulla virtsankarkailua tai rakko-ongelmia? Et ole ainoa. Monet naiset kärsivät hiljaa erilaisista virtsankarkailun muodoista.
Lirahtaako housuun muutama tippa, kun naurat tai ponnistelet? Koetko, että sinun on juostava vessaan, jotta virtsaa ei ehtisi valua housuihin? Siinä tapauksessa sinulla saattaa olla jonkin tyyppistä virtsankarkailua.
Erityisen yleistä virtsankarkailu on vaihdevuodet ohittaneilla ja synnyttäneillä naisilla.
Masoumeh Rezapour Isfahan on naisten urologian asiantuntija ja toiminnanjohtaja Uppsalan Akateemisen sairaalan naistenklinikalla. Hänen mukaansa 20–25 prosenttia naisista on jonkintyyppistä virtsankarkailua eli inkontinenssia.
Voimaharjoittelu voi pahentaa
Tavallisin virtsankarkailun muoto on niin sanottu ponnistusinkontinenssi. Se on vaiva, jota esiintyy erityisesti vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, mutta myös nuoremmilla, synnyttäneillä naisilla.
Vaivan taustalla ovat lantion ja virtsaputkea ympäröivien kudosten ja lihasten heikentyminen, minkä takia virtsaputki ei saa tarpeeksi tukea ja alkaa vuotaa. Mitä vanhemmasta naisesta on kyse, sitä monimutkaisempi vaivaa on hoitaa.
– On tärkeää muistaa, että ponnistusinkontinenssi on synnyttäneillä tavallinen, mutta sitä on helppo hoitaa yksinkertaisilla ja kotona tehtävillä harjoituksilla. Ponnistusinkontinenssissa tulee ensi sijassa harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Täällä naistenklinikalla meillä on tapana suositella lantionpohjan lihasten harjoittamista myös raskauden aikana, koska vatsa painaa alaspäin ja se vaikuttaa lantionpohjaan. Kaikkien synnyttäneiden naisten tulisi saada perehdytys lantionpohjan lihasten harjoittamiseen, niin etteivät he rasita lantionpohjaa väärällä tavalla, Masoumeh Rezapour Isfahani sanoo.
Isfahani on työssään tavannut paljon virtsanpidätysongelmista kärsiviä naisia.
– Nykyajan nainen vaatii itseltään hyvin paljon. Hän treenaa kovaa salilla, mutta voimaharjoittelu voi kuormittaa lantionpohjaa ja näin pahentaa virtsankarkailua, Isfahani jatkaa.
Taustalla perinnöllisyyttä
Isfahanin mukaan ei voi ennakoida, kenelle naiselle tulee virtsankarkailua, mutta perinnöllisten tekijöiden tiedetään vaikuttavan. Joillain naisilla sidekudos lantiossa ja virtsaputken ympärillä on yksinkertaisesti heikompaa, mikä nostaa inkontinenssin riskiä.
Niille naisille, joille lantionpohjan harjoittelu ei auta, voidaan harkita leikkaushoitoa. Siinä virtsarakon suun ympärille asennetaan panta, joka estää virtsaa karkaamasta. Useimmat potilaat paranevat leikkauksen jälkeen, vaikkakin toimenpiteeseen liittyy joitakin riskejä.
– 3–4 prosenttia potilaista saa komplikaatioita, kun panta pureutuu kudokseen. Täytyy muistaa, että aina kun leikataan, täytyy hyviä ja huonoja puolia punnita toisiaan vastaan.
Psykologia voi vaikuttaa yliaktiiviseen rakkoon
Yliaktiivinen rakko on vaiva, joka voi tulla miehille ja naisille. Henkilöllä on usein pissahätä ja vessassa on käytävä usein. Virtsaa voi karkailla ilman ponnisteluja.
Yliaktiiviseen rakkoon voi olla monta syytä. Se voi johtua virtsarakon pienentyneestä kapasiteetista, neurologisista sairauksista, kohdunlaskeumasta tai yleissairauksista, kuten MS-taudista tai diabeteksesta. Jotkut lääkeaineet, esimerkiksi psyykenlääkkeet, voivat pahentaa tilaa. Niin voi tehdä myös ylipaino, joka lisää vatsan painetta lantionpohjassa.
– Ensimmäiset oireet ovat usein sellaisia, että juostaan vessaan, mutta ei ehditä sinne saakka, kun virtsaa alkaa jo valua. Normaalisti vessassa käydään 6–8 kertaa vuorokaudessa, riippuen juodun nesteen määrästä.
Päivittäin tulisi nauttia noin kaksi litraa nestettä, johon kuuluu myös ruoan sisältämä neste. Yliaktiivisesta rakosta kärsivät saattavat juoda normaalin määrän, mutta joutuvat silti juoksemaan vessassa 15 kertaa päivässä.
Virtsarakko vetää normaalisti 300–400 millilitraa virtsaa ennen kuin se pitää tyhjentää, sanoo Isfahani.
– Jos on ollut esimerkiksi stressiä, virtsarakon kanssa voi tulla ongelmia, samaan tapaan kuin hermostuminen voi käynnistää suolenliikkeitä. Joissain psykologisissa olosuhteissa kontrolli heikkenee ja ihminen kokee joutuvansa käymään useammin vessassa tyhjentämässä rakkoa.
Opi hallitsemaan rakkoasi
Mitä siis yliaktiivisesta rakosta kärsivä voi tehdä? Oireita ei voi leikata pois. Masoumeh Rezapour Isfahanin mukaan tärkeintä on oppia hallitsemaan virtsarakkoaan harjoitusohjelman avulla.
Harjoittelu uroterapeutin tai ongelmaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla on paras keino. Siinä naiselle opetetaan oman virtsarakon hallintaa sen sijaan että virtsarakko määräisi häntä. Naisille, joiden virtsarakolla on pieni kapasiteetti, lääkehoito saattaa olla hyvä vaihtoehto. Aina täytyy kuitenkin ottaa huomioon lääkkeiden haittavaikutukset.
– Jos koet, että sinulla on jonkin tyyppistä virtsankarkailua, hakeudu ensin lääkärin vastaanotolle, jotta inkontinenssin tyyppi saadaan selville. Sen jälkeen voit saada lähetteen erikoislääkärille, Isfahani sanoo.
Kuvitus: iStockphoto
-
Sterilointi on loppuelämän valinta
Sterilointi vähentää munasarjasyövän riskiä ja saattaa aiheuttaa vaihdevuosien aikaistumista.
-
Lantionpohjan laskeuman helpoin kotihoito on jumppa
Kohdun tai emättimen tukikudosten veltostumiseen ikääntymisen tai leikkauksen seurauksena on mahdollista vaikuttaa.
-
Rintatulehdus on kivulias – tehokas rinnan tyhjennys on ensisijainen hoito
Rintatulehdus eli mastiitti on imetyksen aikainen rintatulehdus, joka voi vaatia talttuakseen antibioottihoidon. Lapsi saa imeä maitoa myös tulehtuneesta rinnasta.
-
Arviolta kuudennes pareista kärsii lapsettomuudesta elämänsä aikana
Tahaton lapsettomuus on usein hyvin haavoittava kokemus. Tarjolla on monenlaisia hoitoja, joiden avulla osa saa toivomansa lapsen.