Fibroadenomatoosi voi sekoittua rintasyövän kyhmyihin

Fibroadenomatoosi voi sekoittua rintasyövän kyhmyihin

Uusi kyhmy rinnassa on rintasyövän yleisin ensioire. On kuitenkin olemassa myös monenlaisia hyvänlaatuisia kyhmyjä, ja nämä ovat paljon yleisempiä kuin rintasyöpä.

Yksittäiset hyvänlaatuiset kyhmyt rinnassa ovat yleisiä erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Nämä kyhmyt voivat tulla ja mennä, ja ennen kaikkea vaihdella kuukautiskierron hormonaalisten muutosten mukaan.

Yksi vähemmän tunnettu muhkuraisuuden syy voi olla fibroadenomatoosi.

Fibroadenomatoosi

Fibroadenomatoosi, tai fibroadenoosi, tekee rinnasta kauttaaltaan muhkuraisen tuntuisen. Se johtuu sekä sidekudoksen että maitorauhasten runsaasta määrästä. Monesti mukana on myös pieniä tai suuria kystia. Näitä kutsutaan fibrokystiksiksi muutoksiksi. Kyseessä ei siis ole sairaus.

Fibroadenomatoosi tekee rintojen tutkimisen vaikeaksi. Rintojen omatutkiminen voi olla tärkeä osatekijä mahdollisen rintasyövän löytämisessä varhaisessa vaiheessa. Parasta olisi ottaa tavaksi tutkia rinnat säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukautisten jälkeen, Näin nainen voi havaita rinnoissa mahdollisesti tapahtuvat muutokset.

Fibroadenooma

Fibroadenooma on selvästi rajautunut kyhmy, joka koostuu sekä sidekudoksesta että maitorauhasista. Se voi ilmestyä suhteellisen nopeasti. Mammografialla, ultraäänitutkimuksella sekä ohutneulanäytteellä saadaan varmistettua, että kyhmy on fibroadenooma ja näin ollen hyvänlaatuinen. Fibroadenooma leikataan pois ainoastaan silloin, jos diagnoosi on epävarma tai jos se aiheuttaa paljon vaivoja,

Rintarauhaskystat

Kystia, eli nestettä sisältäviä rakkuloita, voi esiintyä lähes missä vain elimistön kudoksissa. Eri kudoksissa esiintyvillä kystilla ei oikeastaan ole muuta yhteistä kuin samanlainen rakenne: ohut solukerros, jonka sisällä on nestettä.

Niitä voisi verrata pieneen vesi-ilmapalloon. Ne ovat melko kovia, pyöreitä ja sileäpintaisia sekä useimmiten vapaasti liikuteltavissa ympäröivään kudokseen nähden.

Rintarauhaskudoksessa kystat voivat tuntua hyvin selvästi. Ne kehittyvät muutamien päivien tai viikkojen kuluessa, mikä voi tuntua pelottavalta.

Näin ollen myös kystat pitää tutkia tarkemmin – mammografialla, mahdollisesti täydennettynä ultraäänitutkimuksella – ja yleensä kystan sisältämä neste poistetaan ohuella neulalla. Neste on tavallisesti kirkasta tai kellertävää eikä sitä tuolloin yleensä tarvitse lähettää tarkempiin tutkimuksiin.

Abskessi

Epätavallisempi syy hyvänlaatuiselle rintakyhmylle on tulehdus, joka voi aiheuttaa paiseen eli abskessin. Rintatulehdus ilmaantuu yleensä imetyksen aikana, mutta voi joskus esiintyä myös muulloin. Se on tyypillisesti hyvin arka ja aiheuttaa käytännössä aina ympäröivän ihon punoitusta. Se paranee usein itsestään, mutta joskus tarvitaan antibioottikuuri.

Asiantuntija: Magnus Bäcklund, onkologi ja ylilääkäri, Christinakliniken, Karoliininen Instituutti
Kuvitus: iStockphoto