Poskiontelotulehdus paranee usein ilman antibiootteja
Tietoa | Korvat ja nenä

Poskiontelotulehdus paranee usein ilman antibiootteja

Moni kärsii poskiontelotulehduksista flunssan yhteydessä. Tauti paranee usein itsestään, mutta hankalampi tapaus voi vaatia antibioottihoitoa.


Julkaisupäivä: 25.6.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Poskiontelotulehdus on tulehdus yhdessä tai useammassa nenän ympärillä olevassa ontelossa. Poskiontelotulehduksessa sivuonteloita yhdistävä luonnollinen kanava on ahdas.

Poskiontelotulehduksen oireita ovat päänsärky ja paineen tunne päässä sekä kipu poskissa, silmien takana ja/tai otsassa. Hoidossa on tärkeintä palauttaa virtaus tukkeutuneisiin onteloihin.

Miten poskiontelotulehdus syntyy?

Normaalisti ilma, lima ja nesteet kulkevat vapaasti sisään ja ulos sivuonteloista. Poskiontelotulehduksessa yhteys sivuonteloista nenään on tukossa, koska nenän limakalvo on turvonnut esimerkiksi flunssan seurauksena. Kaikki kylmettymiset vaikuttavat sivuonteloihin, ja siitä ei ole pitkä matka poskiontelotulehdukseen.

Jos tulehdus on toistuva tai kestää pitkään, sitä kutsutaan krooniseksi. Joskus harvoin hampaan juuren tulehdus voi aiheuttaa tulehduksen leukaluun sivuonteloihin.

Miltä poskiontelotulehdus tuntuu?

  • Kipua on otsassa, poskipäissä, ohimoilla, niskassa ja/tai silmien takana.
  • Kipu ja paineen tunne pahenevat eteenpäin kumartaessa tai kävellessä.
  • Sairastuneella on usein nuhaa, jossa nenä on samanaikaisesti vuorotellen tukkoinen ja valuva.
  • Kun tulehdus on voimakas, voi tulla kuumetta ja väsymystä.

Miten lääkäri tekee diagnoosin?

Oireet ovat tavallisesti hyvin tyypillistä. Lääkäri toteaa melkein aina arkuutta painaessaan tulehtunutta poskionteloa. Kaikututkimus on vakiintunut tapa todeta poskiontelotulehdus. Voidaan myös tutkia nenä ja kurkku ja katsoa, onko siellä märkää, mikä voi vahvistaa diagnoosia. Jos lääkäri on epävarma, hän voi tehdä poskionteloiden röntgentutkimuksen.

Miten poskiontelotulehduksen voi välttää?

On tärkeintä, että poskionteloiden ja nenän välinen yhteys pysyy auki. Jos on taipumusta poskiontelotulehduksiin flunssan yhteydessä, voi jo varhaisessa vaiheessa olla hyvä kokeilla poskionteloiden huuhtelemista keittosuolaliuoksella (teelusikallinen keittosuolaa puoleen litraan vettä) tai apteekista saatavalla liuoksella. Apuna voi käyttää esimerkiksi nenän huuhtelemiseen tarkoitettua nenäkannua.

  • Vältä voimakasta kuumaa tai kylmää, koska lämpötilan muutokset lisäävät kipua sivuonteloissa.
  • Höyryn tai kostean ilman hengittäminen voi helpottaa oloa, koska se tekee liman juoksevammaksi.
  • Juo paljon nestettä, jotta kehon nestepitoisuus lisääntyy, mikä sekin tekee liman juoksevammaksi.
  • Pidä pää koholla nukkuessasi.
  • Vältä tupakointia.

Miten poskiontelotulehdusta hoidetaan?

  • Tärkeintä on saada aikaan virtaus tukkeutuneista tai lähes tukkeutuneista sivuonteloista. Siihen voidaan tavallisesti käyttää paikallista sprayta, jonka sisältämät aineet vähentävät turvotusta ja kipua aiheuttavaa tulehdusta.
  • Antibiootteja käytetään, kun oireet ovat jatkuneet viikon ajan tai pidempään ja ne sopivat bakteeritulehdukseen. Bakteerin aiheuttama tulehdus on suhteellisen harvinainen.
  • Voimakkaassa leukaluun sivuonteloiden tulehduksessa lääkäri voi joutua puhkaisemaan sivuontelon nenän kautta ja huuhtelemaan sen. Toimenpide antaa usein nopean lievityksen ja voi lyhentää sairauden kulkua.

Kirjoittaja: Göran Günther, ylilääkäri, infektiosairauksien erikoislääkäri, Uppsalan akateeminen sairaala
Kuvitus: iStockphoto