Paloitko auringossa? Näin helpotat oloasi
Tietoa | Iho

Paloitko auringossa? Näin helpotat oloasi

Aurinko tekee monelle tepposet etenkin alkukesästä tai lomamatkalla, jos ihoa ei muista suojata tarpeeksi hyvin. Kokosimme hoitokeinot kivuliaille auringonpolttamille.

Nautitko auringosta liian pitkään ja nyt iho punoittaa ja aristaa kipeästi? Ei hätää, lievään auringonpolttamaan riittävät hoidoksi kotikonstit.

Moni suomalainen kärähtää auringossa helposti, sillä 30 prosenttia suomalaisista palaa helposti ja ruskettuu joko vähän tai ei lainkaan. 60 prosenttia palaa joskus ja ruskettuu hyvin. Vain kymmenen prosenttia ei pala koskaan ja ruskettuu erittäin hyvin.

Polttaman saa aikaan auringon UVB-säteily. Sitä esiintyy maalis- ja elokuun välillä niin paljon, että se voi aiheuttaa auringonpolttaman. Muina aikoina säteilyä tulee Suomessa maan pintaan asti niin vähän, ettei siitä ole haittaa muille kuin valoyliherkille.

Viilennä ja suojaa

Jos iho saa liikaa aurinkoa, aristus ja punoitus syntyvät parin tunnin sisällä altistuksesta. Oireet ovat voimakkaimmillaan 12–24 tunnin kuluttua, ja iho voi olla suorastaan kosketusarka.

Palanutta ihoa kannattaa viilentää vedellä joko suihkuttamalla tai hauteilla. Iholle voi myös levittää hydrokortisonivoidetta kahdesta kolmeen kertaan päivässä, vaikka sen tehosta ei ole vahvaa näyttöä. Suun kautta otettu tulehduskipulääke lieventää oireita jonkin verran, samoin kuin hydrokortisonitabletit.

Iholle kannattaa levittää esimerkiksi perusvoidetta, joka ehkäisee ja lievittää ihon kesimistä. Huomaa, että iho palaa herkästi uudelleen, joten se tulee suojata erityisen huolellisesti.

Milloin lääkäriin?

Jos iho palaa oikein pahoin, sitä on parasta näyttää lääkärille. Toisen asteen polttamassa punoituksen lisäksi iholla voi näkyä turvotusta tai rakkuloita. Kolmannessa asteessa rakkulat ovat jo syviä, ja voivat parantuessaan jättää arpia ihoon.

Hoitoa tarvitaan myös, jos potilaalla on huono olo ja yleisoireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta. Hoitoon hakeudutaan vuorokauden sisällä, lapsen kanssa viiveettä.

Lue myös: Tiesitkö? Auringon UV-säteily vaarantaa silmien terveyden

Lähteet: Terveyskirjasto, Mehiläinen
Kuvitus: iStockphoto