Ärtynyt silmä, huono iho: Levisikö ruusufinni silmään?
Tietoa | Ruusufinni

Ärtynyt silmä, huono iho: Levisikö ruusufinni silmään?

Vaikka ruusufinni on ihosairaus, suurimmalla osalla sairastuneista on myös silmävaivoja. Onneksi oireita voidaan lievittää tehokkaasti silmätipoilla.

Silmän ruusufinni aiheuttaa silmien kuivumista ja ärtyisyyttä. Oireita voidaan yleensä lievittää tehokkaasti erilaisilla voitelevilla​​ silmätipoilla.

– Jos kärsii silmän ruusufinnistä, silmät ovat usein punaiset, ärtyneet ja väsyneet ja tuntuvat siltä kuin niissä olisi roska. Usein myös silmäluomien reuna on turvonnut ja hieman punainen, kertoo Emma Nivenius, Tukholmassa sijaitsevan St. Erikin silmäsairaalan erikoislääkäri.

Ruusufinni on krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa aknen kaltaisia oireita ja punaisuutta kasvoille. Jos saa lisäksi silmäongelmia, ei niitä välttämättä osaa heti yhdistää ruusufinniin.

– Oireet ovat melko epämääräisiä. Jos ihmisellä on normaalistikin kuivat silmät, ovat oireet samat. Jopa silmätulehdukset voivat tuntua samanlaisilta, joten silmän ruusufinnin erottaminen on vaikeaa.

Silmälääkäri, jolla on kokemusta ruusufinnistä, näkee kuitenkin mikroskoopilla ruusufinnin merkit. Ne ovat usein verisuonia sarveiskalvolla tai sarveiskalvon tulehduksia, jotka näkyvät pieninä pisteinä.

Kuivat silmät ovat ruusufinnin yleinen oire

Niveniuksen mukaan silmävaivoja saa noin seitsemän kymmenestä ruusufinniä sairastavasta. Useimmiten iho-ongelmat näkyvät ensin ja silmävaivat vasta myöhemmin, mutta myös päinvastaista tapahtuu. Joskus oireet tulevat vain silmiin.

– Vaikka ihmisellä ei olisikaan suurempia oireita, on ruusufinnistä usein pieniä merkkejä. Ihmisellä ei ehkä ole tyypillisiä akneoireita, vaan ainoastaan ​​pinnallisia verisuonia poskissa. Silmien ruusufinniä voi toisaalta esiintyä myös kokonaan ilman muita merkkejä. Se on kuitenkin epätavallista. 

Jos on saanut ruusufinnidiagnoosin, se on hyvä mainita, jos menee lääkäriin kuivien silmien takia.

– Iho voi näyttää hyvältä juuri lääkärikäynnin aikana, jolloin lääkärin voi olla vaikea määrätä oikeaa hoitoa. Esimerkiksi miedot kortisonitipat voivat vähentää oireita hyvin, mutta kortisoniin liittyy monia sivuvaikutuksia, ja siksi sitä annetaan vain potilaille, joilla on taustalla silmäsairaus. Jos lääkäri ei tuolloin tiedä ruusufinnistä, tehokkaan hoidon löytymiseen voi mennä aikaa, Emma Nivenius kertoo.

Jotkut saattavat tarvita myös antibioottikuuria päästäkseen eroon vaivoistaan.

– Tetrasykliiniä sisältävässä lääkkeessä on vain pieni määrä antibiootteja, joiden ei ole tarkoitus tappaa bakteereja, vaan ainoastaan hillitä tulehdusta. Kuurit ovat kuitenkin pitkiä, ne kestävät jopa puoli vuotta. Näitä hoitoja ei määrätäkään kaikille silmien ruusufinnistä kärsiville, vaan ainoastaan niille, joilla on vakavia ongelmia ja riski, että sairaus vaikuttaa näköön.

Oireet lievenevät usein silmätipoilla

Hoitamaton silmän ruusufinni voi aiheuttaa arpeutumista sarveiskalvoon eli silmän uloimpaan kerrokseen, jota Nivenius kuvailee "ikkunaruuduksi maailmaan".

– Jotta sarveiskalvo toimii kunnolla, sen on oltava kirkas ja läpinäkyvä. Jos siinä on arpea, valo taittuu eri tavalla, eikä ihminen näe kunnolla. Mikäli sarveiskalvo on pahasti vaurioitunut, se vaikuttaa merkittävästi myös näköön, hän sanoo.

Valtaosalla potilaista on kuitenkin lievä muoto silmän ruusufinnistä ja sen oireet helpottuvat hyvin tavallisilla voitelevilla silmätipoilla. Emma Niveniuksen mielestä ilman reseptiä saatavat tipat ovat vähintään yhtä hyviä kuin ne, joihin tarvitaan resepti.

– On myös hyvä muistaa, että ruusufinnissä on erilaisia kausia. Jos juuri nyt on vaikea jakso, tulee myös rauhallisempia kausia. Joka tapauksessa on viisasta käyttää voitelevia silmätippoja, hän toteaa. 

Toimittaja: Anna- Cajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto