Painehaava voi olla pitkäaikainen seuralainen
Tietoa | Iho

Painehaava voi olla pitkäaikainen seuralainen

Helposti kroonistuvan sairauden hoito voi kestää kuukausia ja lopulliseen paranemiseen vaikuttaa myös potilaan yleiskunto.


Julkaisupäivä: 14.8.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Painehaavat ovat seurausta ihoalueelle kohdistuvasta pitkittyneestä paineesta, jossa luu painaa ihoa. Paine heikentää alueen verenkiertoa, mikä johtaa ihonalaisrasvan ja lihasten "kuolemaan" ja haavaumien muodostumiseen iholle. Syvempiä painehaavoja syntyy myös siten, että lihassolut venyvät luuhun kohdistuvan paineen sekä kudosten siirtymisen vuoksi, jolloin lihassolut päästävät helpommin läpi kudosta vaurioittavia aineita. Painehaavoja syntyy helpommin henkilöille, jotka eivät tunne painetta tai kipua (heikentynyt tunto), tarvitsevat jatkuvaa hoitoa, ovat halvaantuneita, pidätyskyvyttömiä tai ovat olleet makuulla/pyörätuolissa jo pidemmän aikaa. Painehaavat ovat siten suhteellisen yleisiä sairaaloissa, hoitokodeissa ja kotona hoidettavilla henkilöillä.

Miten painehaavat syntyvät?

Painehaavat johtuvat pitkittyneestä samaan kohtaan ihoa kohdistuneesta paineesta. Painehaavoja esiintyy kehossa yleisimmin ristiselän yläpuolella, pakaroiden istuinkyhmyissä, suoliluun harjun ja kehräsluiden kohdalla (lantio ja nilkka), sekä kantapäissä. Riski on erityisen korkea ensimmäisten 10 liikkumattoman päivän aikana, esimerkiksi leikkauksen, vamman, aivohalvauksen tai muun liikkumista rajoittavan syyn takia.

Erityisen alttiita painehaavoille ovat ihmiset, joiden kyky havaita kipua ja painetta on alentunut. Hyvin laihoilla ihmisillä painehaavoja esiintyy etenkin vartalolla ja ylipainoisilla useammin kantapäiden alueella. Huono ravitsemus, alhaiset veriarvot ja infektiot ovat painehaavojen riskitekijöitä, kuten myös inkontinenssi. Kehon verenkierto voi olla myös yleisesti heikentynyt, mikä voi johtaa ihon heikompaan hapetukseen.

Liikuntarajoitteisten henkilöiden painehaavat voivat syntyä lyhyessä ajassa. Kitka, virtsan tai ulosteiden aiheuttama ärsytys sekä sänkyyn/pyörätuoliin liittyvät tekijät kuten ryppyinen lakana, ompeleet tai katetrit, voivat joskus aiheuttaa painehaavoja. Hien tai virtsan kosteus heikentää ihoa ja edistää painehaavan muodostumista.

Painehaavan muodostuminen

  • Vaihe 1: Ensimmäinen merkki painehaavasta on selkeä, rajattu ihon punoitus, joka ei muutu valkoiseksi painettaessa.
  • Vaihe 2: Ominaista pinnallinen ihon kuoriutuminen tai rakko.
  • Vaihe 3: Osittainen ihovaurio. Syvempiä haavoja, jotka eivät ulotu lihaskalvon läpi.
  • Vaihe 4: Syvä, täydellinen ihovaurio. Usein kuollutta kudosta (kuolio). Yltää ihonalaisrasvaan ja lihaskudokseen, sekä mahdollisesti luukudokseen saakka.

Miten haavoja tulisi hoitaa?

Tärkeintä on ehkäistä painehaavojen syntytyminen. Ehkäisevät toimenpiteet sisältyvät myös painehaavojen hoitoon.

Painehaavan ensimerkkien ilmaantuessa on välttämätöntä ryhtyä kaikkiin ehkäiseviin toimenpiteisiin sairauden etenemisen hillitsemiseksi. Hoitona saatetaan käyttää erityispatjoja tai istuintyynyjä, joilla vähennetään vaurioituneelle iholle kohdistuvaa painetta, fysioterapiaa, lisättyä ihonhoitoa tai ravintolisiä. Käytettäessä paineenkevennyshoitoa jo varhaisessa vaiheessa ihovaurion kehittyminen syväksi haavaksi voidaan usein jopa estää.

Haavanpuhdistus: Haava puhdistetaan runsaalla kehonlämpöisellä vesijohtovedellä. Epäiltäessä voimakasta bakteerikasvua suositellaan erityistä haavan huuhteluliuosta.

Haavan puhdistaminen: Haavassa ja sen reunoilla oleva kuollut kudos on poistettava säännöllisesti. Poisto voidaan tehdä eri menetelmillä, mutta aina kokeneen henkilön toimesta.

Haavan paikallishoito: Pinnallisia haavoja voidaan hoitaa perussidoksilla, kuten polyuretaanivaahto- tai hydrokolloidisidoksilla. Antiseptisiä aineita käytetään haavanhoidossa vain lyhyinä jaksoina lääkärin ohjeen mukaan. Antibioottisia voiteita ei tule käyttää.

Suuremmat haavat, jotka muodostavat suuria taskuja ihon alle tai joissa lihas ja luu ovat vioittuneet, voivat vaatia kirurgista puhdistusta. Vioittunut luu on ehkä taltattava pois. Tarvittaessa tehdään läppäsiirre (erityinen lähellä olevan kudostaskun siirto). Leikkauksen jälkihoito edellyttää pitkäaikaista paineenkevennystä erityisellä hoito-ohjelmalla toteutettuna. Epäiltäessä infektiota ympäröivässä kudoksessa tai kehossa (systeeminen infektio) aloitetaan antibioottihoito. 

Paraneeko iho?

Osa painehaavoja saaneista voi olla monisairaita ja kuolevia potilaita. Toisille painehaava voi syntyä tajuttomuuden aikana, leikkauksen yhteydessä, tehohoidossa tai riittämättömän paineenkevennyksen seurauksena pyörätuolia käytettäessä. Pitkäaikaissairaiden, erityisesti vuodepotilaiden painehaavat voivat vaatia pitkällistä hoitoa. Uusien painehaavojen kehittyminen pyritään estämään huolellisella hoidolla ja seurannalla. Kroonistuneiden haavojen hoidossa paranemisennusteeseen vaikuttavat myös potilaan yleiskunto sekä muut mahdolliset sairaudet ja hoito voi kestää kuukausia.

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto