Aknea ei tarvitse hävetä:
Potilastapaukset | Akne

Aknea ei tarvitse hävetä: "Taitava ihotautilääkäri voi tehdä paljon"

Akne on näkyvä vaiva, joka aiheuttaa monelle häpeää ja pahaa mieltä. Jos vaiva ei korjaannu itsehoitotuotteilla, apua voi saada lääkärin vastaanotolta.

Moni aknea sairastava kärsii huonosta itseluottamuksesta ja alakulosta. Ne ovat tuttuja myös Susannelle.

– Kun vanhin poikani Joackim sai aknen, pystyin heti samaistumaan hänen ongelmaansa. Itselläni on ollut akne, kuten myös veljilläni, Susanna kertoo.

Joackim, 22, sai aknen jo 13-vuotiaana aloittaessaan yläkoulussa.

– Se alkoi heti murrosiässä ja jatkui koko lukioajan. Ensin en hävennyt sitä kovin paljon, mutta sitä mukaa kun akne paheni, koin sen inhottavammaksi. En mielelläni tavannut kavereita, enkä halunnut olla tyttöjen kanssa. Yritin välttää kanssakäymistä parhaani mukaan, Joackim kertoo.

Kun Joackim sanoi pitävänsä aknea ongelmana, Susanna otti heti yhteyttä ihotautilääkäriin.

Ei vain nuorten vaiva

Susanna on nyt 41-vuotias ja kärsii edelleen aknesta, joka pahenee ajoittain.

– Nuorena ajattelin, että akne vaikuttaa elämääni todella paljon. Välttelin ihmisiä ja häpesin, koska mikään ei auttanut. Nykyään elämäni ei ole ihan yhtä hankalaa.

Susannelle on tärkeää kannustaa ja tukea poikiaan, etenkin nyt kun nuoremmalla, 15-vuotiaalla, alkaa olla aknea sekä selässä että pitkin hiusrajaa.

– Häneen akne vaikuttaa tosi paljon, jopa niin että koulunkäynti tuntuu raskaalta. Hän haluaa peruuttaa kesälomansa ja mieluiten olla tekemättä mitään. Sitä on todella raskasta katsoa vierestä.

Apua on saatavilla

Susanne on huomannut, ettei aknea auta väheksyä juuri sen takia, että niin nuoret kuin aikuisetkin tuntevat olonsa haavoittuviksi.

– Sanon aina lapsilleni, ettei aknea tai muitakaan iho-ongelmia tarvitse hävetä. Monet kärsivät niistä, ja toisilla ongelma on pahempi, toisilla lievempi. Yksi neuvo vanhemmille on, että on syytä hakea apua heti, kun teini-ikäisellä on ongelmia aknen takia. Jos apteekin tuotteista ei ole apua parissa kuukaudessa, pitää olla yhteydessä ihotautilääkäriin. On erittäin tärkeää näyttää lapselleen, että ottaa tämän ongelman vakavasti. Ole kiinnostunut ja näytä, että välität, Susanne kehottaa.

Ihotautilääkäri Mats Berg on Susannen kanssa samaa mieltä siitä, että aknesta kärsivien teini-ikäisten vanhempien kannattaa etsiä apua, koska sitä on saatavilla.

– Taitava ihotautilääkäri voi tehdä paljon. Aknesta kärsivien nuorten ei tarvitse kärsiä huonosta itsetunnosta, ulkopuolisuudesta ja alakulosta. Useampien vanhempien pitäisi jaksaa taistella hyvän aknenhoidon puolesta. Nuoret tarvitsevat apua, ja hyviä lääkkeitä on olemassa, Berg sanoo.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja