Aknea on useampaa tyyppiä – löydä sopiva hoito omiin iho-ongelmiisi
Tietoa | Akne

Aknea on useampaa tyyppiä – löydä sopiva hoito omiin iho-ongelmiisi

Akne on yleinen ihovaiva, joka aiheuttaa usein kantajalleen harmia. Lue, miten aknea kannattaa hoitaa.

Aknea on useampaa eri tyyppiä. Tunnista, millaisella hoidolla aknen saa kuriin.

Eri muodot voivat vaihdella samalla ihmiselläkin

Aknen muodot ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla. Suurimmalla osalla akne on niin sanottua tavallista eli märkänäppyläistä aknea, johon kuuluvat punaiset, märkäiset näppylät ja mustapäät (komedot). Tätä lievempää aknea kutsutaan komedoakneksi.

Syvällä ihossa olevaa aknea sanotaan kystiseksi akneksi ja tällöin iholla on ontelomaisia tulehduspesäkkeitä, jotka aiheuttavat arpia iholle.

Kolmas, erittäin vaikeahoitoinen akne on vielä vakavampi, siinä kasvoilla, vartalolla ja pakaroissa on lokeroisia tulehdusonteloita ja juoksevaa märkää sisältäviä pesäkkeitä. Myös tämä aiheuttaa arpia.

Diagnoosi tehdään oireiden perusteella

Aknen diagnoosi on yleensä helppo tehdä ilman bakteeriviljelyitä tai muita laboratoriokokeita. Hormonitutkimuksista ei ole hyötyä. Myöhemmässä iässä on hyvä erottaa aknesta märkäbakteerien aiheuttama ihoinfektio.

Itsehoito voi riittää lievän aknen taltuttamiseen

Tärkeintä on hoitaa ihoa päivittäisellä vesipesulla ja iholle sopivalla pesunesteellä. Ruokavaliosta, vitamiineista tai hivenaineista ei ole apua. Tupakointi pahentaa tautia. Kosmeettisesta solariumista ei ole apua.

Aknen voi halutessaan peittää meikillä, mutta kannattaa seurata ihon reaktioita, sillä toisinaan akne voi myös pahentua meikistä.

Lievähkö akne pysyy joskus riittävästi kurissa bentsoyyliperoksidivoiteella tai -geelillä. Niitä käytetään yleensä öisin muistaen, että peroksidi vaalentaa värillisiä kankaita, ja on siis järkevää suosia valkeita lakanoita ja vaaleaa yöpukua. Hoidon aikana tulee myös välttää aurinkoa.

Milloin lääkäriin?

akne

Lääkäriin on syytä olla yhteydessä, kun itsehoitokeinot eivät riitä. Tai jos akne aiheuttaa kipua, rajoittaa sosiaalisia suhteita tai ilmestyy aikuisiällä tai muuten epätavallisessa iässä. Hoitona käytetään erilaisia voiteita, kuten atselaiinihappovoidetta, adapaleenigeeliä, tretinoiinivoidetta, bentsoyyliperoksidivalmisteita ja edellisten yhdistelmiä sekä ulkoisesti käytettävän antibiootin (klindamysiini) ja bentsoyyliperoksidin yhdistelmää.

Voiteiden lisäksi voidaan käyttää antibioottitabletteja, jotka yleensä ovat tehokkaita. Kuuri kestää yleensä 3–6 kuukautta. Antibioottihoitoon voidaan myös yhdistää voiteita.

Vaikea akne vaatii usein isotretinoiinilääkityksen, joka on tehokkain sisäinen aknelääke ja jota saa vain ihotautien erikoislääkärin määräyksellä. Kuuri kestää tavallisesti 5–6 kuukautta. Akne uusiutuu 15–20 prosentilla potilaista kuukausia tai vuosia isotretinoiinikuurin loppumisen jälkeen.

Seuranta helpottaa lääkityksen löytämisessä

Aknea on hyvä seurata, jotta lääkitys saadaan oikeanlaiseksi ja yksilölliseksi. Isotretinoiinilääkityksen aikana veren maksa- sekä rasva-arvoja on syytä seurata, sillä ne saattavat ohimenevästi nousta. Isoretinoniinilääkityksen aikana on myös huolehdittava ehkäisyn käytöstä, sillä lääke aiheuttaa sikiön epämuodostumia. Hoidon aikana ei saa luovuttaa verta. 

Paraneeko akne?

Akne voi parantua iän tai hormonaalisten muutosten myötä. Joillekin akne voi olla kuitenkin pysyvä vaiva.

Voiko aknen välttää?

Aknea ei voi ehkäistä ruokavaliolla eikä hygienialla. Tupakoimattomuudella sen sijaan voi ehkäistä aknen puhkeamista.

Kuvitus: iStockphoto