Anna sai aknen aikuisena:
Potilastapaukset | Akne

Anna sai aknen aikuisena: "Tunsin itseni ällöttäväksi ja rumaksi"

Anna Eriksson nautti teini-iästä siloposkisena, mutta parikymppisenä hänelle puhkesi akne, joka verotti itsetuntoa ja vaikutti sosiaaliseen elämään.

 Teini-ikäisenä Anna Eriksson näki kavereillaan aknea ja ajatteli helpottuneena välttyneensä finneiltä. Kun Anna täytti 20, alkoi finnejä kuitenkin tulla. Pahimpina aikoina hän suunnitteli päivänsä ihonsa kunnon mukaan.

– En päässyt finnejä pakoon mihinkään! Tunsin itseni ällöttäväksi ja rumaksi. Finnit tekivät minusta epävarman, minkä takia en uskaltanut olla oma itseni. Minusta tuli vetäytyvä, piilouduin paksun pakkelikerroksen alle. Menin jopa solariumiin meikissä, ettei kukaan vaan näkisi finnejäni. Järjestin koko arkeni ihon mukaan. Tilanne on nyt parempi, mutta en vieläkään mielelläni näyttäydy ilman meikkiä – en edes poikaystävälleni, joka sentään tuntee minut hyvin, Anna sanoo.

– En tiedä tarkkaan, miksi sain finnejä aikuisena, mutta on useita tekijöitä, jotka ovat voineet vaikuttaa ihoni kuntoon. Voi olla, että minulla on aina ollut taipumus akneen, mutta nyt se on saanut tilaisuuden kukkia, kun olen syönyt huonosti enkä ole hoitanut ihoani.

Paksu meikki pahentaa finnejä

Anna kertoo olleensa joskus aikaisemmin laiska pesemään kasvojaan. Hän myös käytti paljon meikkiä ja voiteita, jotka tukkivat ihohuokoset.

– Huomasin ison eron silloin, kun käytin liian paljon meikkivoidetta. Silloin sain heti lisää finnejä.

Nykyään Anna pesee käsiään usein, jottei iho joudu kosketuksiin likaisten sormien kanssa. Hän vaihtaa myös huolellisesti lakanoita ja pyyhkeitä. Lisäksi hän yrittää vähentää karkinsyöntiä.

Toistaiseksi ei ole olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että tietynlainen ruokavalio aiheuttaa aknea, mutta Anna on huomannut finnien lisääntyvän runsaasta sokerinsyönnistä. Vaikka erilaisista nikseistä on ollut apua taistelussa finnejä vastaan, vasta reseptivoiteen jälkeen hän huomasi selvän eron.

– Se kuivattaa finnejä hyvin, ja huomasin tulokset nopeasti. Aikaisemmin finnejä saattoi olla kasvoissa 50, nykyään niitä on ehkä yhdestä viiteen.

”Melkein kaikilla on kokemusta”

Anna on sitä mieltä, että tilanne on menossa parempaan suuntaan ja että finnit ovat vähentyneet. Itsetunto on kuitenkin saanut kolauksen.

– Meikkaan silloinkin, kun aion olla koko päivän kotona, etteivät finnit näy. Yritän peittää ongelman.

Hän toivoo, että aknesta kärsivät olisivat rohkeampia – että aiheesta uskallettaisiin puhua avoimesti.

– Melkein kaikillahan on ollut tämä ongelma jossain vaiheessa elämää, ja muiden kanssa puhumalla voi ehkä saada vertaistukea ja vinkkejä. Ei finnien takia tarvitse voida huonosti.

Toimittaja: Anna Kajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja