Mikä on paras hoito rasvamaksalle? Mursimme maksamyytit

Mikä on paras hoito rasvamaksalle? Mursimme maksamyytit

Joka neljännellä aikuisella on rasvamaksa. Löytyisikö apu puhdistuskuurista tai gluteenittomasta ruokavaliosta?

Tiesit varmaankin, että alkoholi ja ylipaino ovat pahasta maksalle. Loma-aikaan tulee helposti herkuteltua ja nautittua alkoholia enemmän kuin pitäisi, jolloin maksa on kovilla. Jälkeenpäin haluaisi puhdistaa maksaansa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, mutta miten?

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksaa ei voi puhdistaa luontaistuotteiden ihmerohdoilla, pikadieeteillä tai täsmälääkkeillä, mutta terveellisellä ruokavaliolla maksasta voi kyllä pitää huolta.

Listasimme maksan terveyteen liittyviä uskomuksia. Lue, miten voit pitää maksastasi parempaa huolta.

Auttaako dieetti?

Trendidieetit eivät tuo pysyvää painonpudotusta. Jos maksa on jo rasvoittunut ylipainon johdosta, paras tapa hoitaa sitä on liikunta, joka vaikuttaa yksinäänkin, ja maltillinen painonpudotus.

Löytyykö apu vihreistä kasviksista?

Vihreillä kasviksilla ei voi tutkimusnäytön mukaan puhdistaa maksaa. Kasviksia ja hedelmiä kannattaa toki lisätä ruokavalioon aina, sillä ne ovat muutoin terveellisiä.

Kannattaako siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon?

Gluteeniton ruokavalio on hoitona silloin, kun sairastaa keliakiaa, mutta sen ei ole todettu hoitavan muita sairauksia.

Onko kahvista tai teestä hyötyä?

Kahvin on todettu vähentävän maksasyövän ja rasvamaksan riskiä, mutta teellä samanlaisia vaikutuksia ei ole todettu.

Pitäisikö vaihtaa maitosuklaa tummaan?

Tumman suklaan on todettu vähentävän rasvamaksaan liittyvää tulehdusta, mutta kannattaa muistaa, että sekin sisältää sokeria.

Helpottaako B-vitamiinilisä maksan taakkaa?

Näyttöä B-vitamiinin suotuisasta vaikutuksesta maksalle ei ole. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön ja niitä on hyvä saada säännöllisesti. Nykyään B-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi peruselintarvikkeista, kuten viljasta, kasviksista, lihasta ja maitovalmisteista.

Voita vai margariinia?

Hyvää pehmeää rasvaa tarvitsevat myös jo maksasairauteen sairastuneen verisuonet ja se on tärkeää kaikille rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saamiseksi. Valitse tyydyttämätöntä rasvaa eli kasvirasvoja, kuten öljyä ruuanlaittoon, margariinia leivälle, pähkinöitä ja siemeniä välipalana sekä kalaa useamman kerran viikossa.

Pitkälle edennyt maksasairaus voi aiheuttaa rasvaripulin, jolloin rasva ei imeydy. Silloin myös rasvaliukoisten vitamiinien saanti vähenee.

Voiko lääkkeistä olla haittaa?

Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa, mutta kaikkien lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytyksen. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin.

On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden annosteluohjeita. Lääkkeillä voi olla myös haitallisia yhteisvaikutuksia luontaistuotteiden kanssa. Luontaistuote voi lisäksi heikentää lääkkeen tehoa.

Lue myös: Joka neljäs aikuinen kärsii rasvamaksasta – tunnetko riskitekijät?

Lähde: Munuais- ja maksaliitto
Kuvitus: iStockphoto