Joka neljäs aikuinen kärsii rasvamaksasta – tunnetko riskitekijät?

Joka neljäs aikuinen kärsii rasvamaksasta – tunnetko riskitekijät?

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksaa on syytä epäillä, jos vyötärölle on kertynyt ylipainoa.

Ylipainosta johtuva rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Jos rasvoittuneeseen maksaan kehittyy tulehdus, maksakirroosin riski suurenee. Maksakirroosiin menehtyy vuosittain yli 500 ihmistä, mikä on kolme kertaa enemmän kuin vielä neljäkymmentä vuotta sitten.

– 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa aiheutuu liiallisesta alkoholinkäytöstä tai ylipainosta. Suomessa etyylipohjainen maksakirroosi on tavallisin syy maksasolusyöpään, kun se muissa Länsimaissa on C-hepatiitti, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:sta.

Ylipaino yleisin rasvamaksan aiheuttaja

Suomessa alkoholin ongelmakäyttäjiä on arviolta puoli miljoonaa. Sivistyneiksikin kutsut eurooppalaiset juomatavat eivät kohtele maksaa yhtään paremmin: pitkäaikainen jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa aina maksaa. Naisilla seitsemän ja miehillä neljätoista alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Alkoholin riskikäyttö johtaa tulehdukseen maksassa, mikä voi aiheuttaa sidekudoksen muodostumista ja johtaa siten maksakirroosin.

Yleisin maksasairaus on kuitenkin ylipainosta johtuva rasvamaksa, josta kärsii jopa neljäsosa aikuisista. Pienikin ylipaino, ja varsinkin vyötärölihavuus, voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan. Jos maksaan kehittyy rasvan lisäksi tulehdus, tilanne on jo vakava. Maksaan muodostuu tällöin sidekudosta, joka voi kehittyä maksakirroosiksi.

Pitkälle edenneen maksakirroosin vauriot ovat peruuttamattomia. Sitä ei voida parantaa, vaan hoidon tavoitteena on hidastaa sen etenemistä ja hoitaa sen aiheuttamia oireita.

Maksa oireilee vasta vaurioiduttuaan

Maksa aiheuttaa oireita useasti vasta, kun se on jo vaurioitunut. Maksalla on kyky toipua ja jopa korjata itseään, ja rasvamaksa paranee, kun alkoholinkäyttö tai ylipaino vähenee. Painonpudotus onkin rasvamaksan tärkein hoitokeino.

Huomattavasti suurentunut maksa voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia oikealla puolella ylävatsaa. Osalla rasvamaksaan sairastuneista on jatkuvaa ylävatsavaivaa ja kroonista väsymystä. Näin on varsinkin henkilöillä, joilla on myös tulehdusta maksassa.

Maksan vaajatoiminnan ja maksakirroosin komplikaatioiden merkkejä ovat nesteen kertyminen vastaonteloon, ruokatorvikohjujen vuoto ja verioksennus, keltaisuus, lihaskato, mustelmat, impotenssi tai kuukautishäiriöt.

6 vinkkiä: Pidä huolta maksastasi!

Alkoholin ja ylipainon lisäksi maksaa uhkaavat virushepatiitit, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet tai myrkylliset sienet. Suurin osa maksasairauksista on kuitenkin ehkäistävissä omilla valinnoilla ja elintavoilla.

Toisaalta kaikki maksasairaudet eivät aiheudu elintavoista. Maksasairaus voi johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Näin huolehdit maksasi hyvinvoinnista:

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto