Häiritsevä väsymys ja kutina voivat kieliä maksasairaudesta

Häiritsevä väsymys ja kutina voivat kieliä maksasairaudesta

PBC on maksasairaus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita sappiteiden rakenteita vastaan. Toisin kuin monet muut maksasairaudet PBC ei johdu alkoholista.


Julkaisupäivä: 7.9.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

PBC eli primaari biliaari kolangiitti on autoimmuunitulehdus. Se todetaan useimmiten sattumalta oireettomassa vaiheessa esimerkiksi terveystarkastuksessa, kun selvitetään syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. Se on yleisempi naisilla ja se todetaan keskimäärin 58 vuoden iässä. Synnynnäisen alttiuden voi laukaista ympäristön kemiallinen ärsytys kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö.

PBC aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa sappiteiden vaurioitumiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella, mikä voi johtaa ajan kuluessa maksakirroosiin. PBC etenee yleensä hitaasti. On tärkeää, että se todetaan ajoissa, koska lääkitys estää valtaosalla sairauden etenemisen kirroosiasteelle.

Oireina häiritsevä väsymys ja sietämätön kutina

PBC:n yleisin oire on väsymys, joka ei riipu sairauden vaikeusasteesta. Sairauden jatkuessa jopa 80 prosentilla on elämää häiritsevää uupumusta. Toinen yleinen oire on sietämätön kutina. Sairauteen voi liittyä myös kutinaa, osteoporoosia, kolesteroliarvojen nousua, niveloireita sekä suun ja silmien kuivuutta.

PBC:n oireet ovat usein näkymättömiä, minkä vuoksi läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon se vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun. Moni myös luulee virheellisesti, että kaikki maksasairaudet johtuvat alkoholista.

– Kun sairastuin, minulla ei ollut ketään, jonka kanssa olisin puhunut sairaudesta. Kukaan tutuistani tai läheisistäni ei ollut kuullut muusta kuin alkoholista johtuvasta maksakirroosista. Sen vuoksi en halunnut edes kertoa sairastumisestani muille kuin läheisilleni, kertoo Tiina Parri-Lindqvist, jolla PBC todettiin vuonna 1995.

Apua vertaistuesta

Oikea tieto sairaudesta on tärkeää, mutta toisen sairastuneen tuki auttaa jaksamaan eteenpäin.

– Vertaistuki on tärkeää, koska toinen sairastunut puhuu samaa kieltä. Asioista saa puhua niiden oikeilla nimillä. Toinen ymmärtää oireet ilman, että pitää sinua luulosairaana, Marjo Mäkelä sanoo. Hänellä PBC todettiin neljä vuotta sitten.

– Puoli vuotta diagnoosin löytymisestä osallistuin sairastuneille järjestettyyn vertaistukitapaamiseen. Sain tavata muita vastaavassa tilanteessa olevia ja huomasin, että taudin kanssa pärjää. Toisen kertoman kautta opin ymmärtämään paremmin myös omia oireitani, kertoo Maaret Mäki-Mikola, jonka PBC todettiin vuonna 2016.

Parri-Lindqvist toimii tällä hetkellä itse vertaistukijana.

– En ole lääkäri enkä sairaanhoitaja. He osaavat hoitaa, mutta eivät asettautua niin syvälle sairastuneen tuntemuksiin kuin toinen sairastunut. Se, että saa kertoa tarinansa ja kysyä mieltä askarruttavista asioista, auttaa jäsentämään tuntemuksiaan.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Heidi Nortunen 2018-09-11 19:01 (19 months lähtien)

  Kirjoitin tuohon aiemmin, kaikki tieto on tarpeen varsinkin kun aluksi ei osaa hakea sitä mistään! Olisimpa tällaisetkin tiedot saanut 22 vuotta sitten !

 • Avatar Jari kirvesmäki 2018-09-30 12:50 (18 months lähtien)

  On tietoa hakiessani

 • Avatar Sirkka Tasanen 2018-11-3 05:21 (17 months lähtien)

  Olen saanut diagnoosin käsipsoriasiksesta 2016. Olen myös kokenuut kutinaa muuallakin kehossani. Eniten minua on huolestuttanut väsymys, jolla ei pitäisi olla mitään syytä, koska elän terveellisesti.

 • Avatar Raija Tolvanen 2018-11-17 22:59 (17 months lähtien)

  Kaikki oireet on hoidetaan erillisinä sairauksina. Kävin lääkärissä. Ei tutkita pidetään toiminnallisena vatsaoireena kun sekin on todettu. Ja allergiana kun niitä on paljon. Vatsakipua on, ajottain hellänä, kovaakin kipua. Gluteeni koe mietityttää ja ostin mut vielä tekemäti. Väsymystä . Kutinaa hoidetaan allergialääkkeillä ja voiteilla. Osteoporoosia yli 2 v hoidettu Alendronaatilla. Kolesterolit koholla olleet 27 vuotta jne. Diabetes on insul.hoit.2 typ.

 • Avatar Raija Tolvanen 2018-11-17 23:40 (17 months lähtien)

  Jakuu. Maksa-arvot on olleet aika ajoin koholla kun nivelkipuihin olen saanut metojektia. Nyt ei ole käytössä, IBS ärtyvän suolen oireyhtymä on se toiminnallinen. Väsymys on totaalinen viikonloppuisin. Syön niinkuin pitää, liikun, en polta enkä käytä alkoholia.

 • Avatar Raija Viitala 2018-12-3 16:37 (16 months lähtien)

  Miten tämä sairaus todetaan?

 • Avatar MammaMaria 2018-12-12 22:36 (16 months lähtien)

  Mielenkiintoinen artikkeli. Olen juuri alkanut potemaan ylimääräistä väsymystä ja maksa-arvoni ovat hieman koholla. Olen n. 40 vuotta sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa joka on tuonut muita liitännäis-sisarussairauksia tullessaan. Ruokavaliota olen noudattanut koko ajan. Useista, vuosien mittaisesta lääkkeiden päällekkäisyyksistä sekä lab. analysaattorin virhenäytön tuloksesta johtuen, sain ns. lääkemyrkytyksen vääristä lääkkeistä. Joka on nyt alkanut korjaantua. Alkoholia en ole myöskään käyttänyt kuin satunnaisesti lasi viiniä tai "fingerporillinen" konjakkia näiden vuosien aikana, enkä aikaisemmin sen enempää. Joten alkoholista vaivani
  ei johdu.