pariskunta sängyssä
Tietoa | Reuma

Reuma voi hankaloittaa seksin harrastamista – esteet ovat voitettavissa

Reumasairaus voi rajoittaa mahdollisuutta seksiin. Useimmilla se kuitenkin onnistuu, kunhan vain sopeutuu tilanteeseen.

Kaikki tarvitsevat läheisyyttä ja kosketusta, ja aktiivinen seksielämä on asia, jonka monet haluaisivat. Jäykän ja kivuliaan kehon lisäksi lääkkeet, väsymys ja heikentynyt itsetunto voivat vaikuttaa seksielämään haitallisesti. Useimmilla reumasairaus ei vaikuta suoraan kehon seksuaalisesti herkkiin osiin, vaan ongelmia aiheuttaa muu keho.

Kehon rajoitusten takia jotkin yhdyntäasennot sopivat paremmin kuin toiset. On vältettävä äkkinäisiä liikkeitä ja venytyksiä, joista voi seurata kipua. Tyynyjen avulla on hyvä tukea kehoa ja keventää sen kuormitusta. Joissain kehonosissa voi olla hyvä käyttää tukisidettä.

Jokaisen on itse tunnusteltava, mikä tuntuu hyvältä, sillä reumasairaudet vaikuttavat eri ihmisiin niin monella eri tavalla. Seksi voi olla ilo, eikä sitä pidä kokea ongelmana tai välttämättömänä pahana.

Noudata kehon kelloa

Seksin fyysiset esteet ovat voitettavissa tai ainakin vähennettävissä hyvällä suunnittelulla. Seksiä kannattaa harrastaa siihen aikaan vuorokaudesta, jolloin se tuntuu keholle parhaalta ja kun kipu ja jäykkyys haittaavat vähiten. Ehkäpä osana esileikkiä voisi olla mukava suihku tai kuuma kylpy, joka notkistaa kehoa.

Lääkkeiden sivuvaikutukset voivat hankaloittaa tilannetta

Keskustele lääkärin kanssa käyttämiesi lääkkeiden sivuvaikutuksista. Jotkin lääkkeet ja oireyhtymät voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivumista, mutta siihen on saatavissa avuksi erilaisia voiteita ja geelejä. Yhdynnän aikana kannattaa käyttää liukuvoidetta.

Lääkkeet voivat myös vähentää seksuaalista halukkuutta. Esimerkiksi pitkäaikainen kortisonihoito voi vähentää haluja.

Keskustele avoimesti

Itseluottamus voi saada kolauksen, kun keho ei pysty suoriutumaan siitä, mitä itse haluaisi ja minkä on tottunut tekemään. Yritä hyväksyä tilanne ja keskustele avoimesti kumppanisi kanssa. Kuuntele tarkasti kehosi vointia ja sopeuta tilanne sen mukaan.

Harrasta seksiä niin usein kuin se tuntuu mukavalta sinulle ja kumppanillesi. Ottakaa itsellenne aikaa aina tilaisuuden tullen ja nauttikaa toisistanne. Siten seksielämä toimii reumasta huolimatta.

Kirjoittaja: Terese Alvén
Kuvitus: iStockphoto