Tietoa | Migreeni

Mitä ovat päänsärkypäiväkirja ja päänsärkypassi?

Päänsärkypäiväkirja ja -passi ovat migreeniä sairastavan apuvälineitä. Jos sairastat migreeniä, niihin kannattaa tutustua.


Julkaisupäivä: 31.1.2020
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Päänsärkypäiväkirjan avulla seurataan päänsärkykohtausten toistuvuutta ja oireita. Saatavilla on hieman toisistaan eroavia päiväkirjoja, joita voi ladata esimerkiksi Migreeniyhdistyksen tai Terveyskylän sivuilta.

Pääpiirteissään päiväkirjaan merkitään kohtaus, sen voimakkuus, oireet kuten pahoinvointi tai oksentaminen ja käytetyt lääkkeet. Siihen merkitään myös mahdollisten kuukautisten alkamispäivä. Päiväkirjassa saattaa olla tilaa myös lisätiedoille.

Päänsärkypäiväkirja on hyvä työkalu omaan käyttöön kohtausten seuraamiseen, mutta se kannattaa ottaa mukaan myös lääkärikäynnille. Siitä on apua niin migreenin diagnosoimisessa kuin esimerkiksi lääkityksen toimivuuden seuraamisessakin. Päiväkirja antaa konkreettista dataa kohtausten toistumisesta, sillä niitä ei välttämättä muuten muista kovin tarkkaan jälkikäteen.

Päänsärkypassi antaa tietoa hoitohenkilökunnalle

Päänsärkypassi on kortti, josta käy ilmi, että sen kantajalla on vaikea pään alueen kipusairaus, joka voi aiheuttaa esimerkiksi puheen epäselvyyttä tai tasapainohäiriöitä. Tämä on tärkeää tietoa esimerkiksi sairaanhoitohenkilökunnalle.

Päänsärkypassi kannattaa pitää aina mukana esimerkiksi Kela-kortin yhteydessä. Sen voi tilata maksutta Migreeniyhdistyksen verkkosivuilta.

Kuvitus: Shutterstock