Tietoa | Migreeni

Krooninen migreeni voi tehdä yksinäiseksi

Migreeni on kokonaisvaltainen sairaus, joka voi jopa aiheuttaa yksinäisyyttä. Läheisetkään eivät välttämättä osaa auttaa, vaikka haluaisivat olla tukena.


Julkaisupäivä: 31.1.2020
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Migreeni voi aiheuttaa oravanpyörän, jonka myötä sairastunut jää yksin. Mitä pahempi migreeni on, sitä enemmän se vaikuttaa sairastuneen elämään: kohtaus romahduttaa toimintakyvyn, mutta kohtausten lisäksi sairastuneesta voi tuntua siltä, että häntä ei ymmärretä terveydenhuollossa, töissä tai läheistenkään parissa.

Kroonisessa migreenissä päänsärkypäiviä on kuukaudessa vähintään viisitoista, joten migreeni on tavalla tai toisella läsnä lähes koko ajan. Tilannetta huonontaa entisestään, jos migreeniä sairastavalle ei ole löytynyt sopivaa lääkitystä, jonka avulla tilanne pysyy hallinnassa.

– Kohtauksen pelko voi ajaa siihen, ettei migreeniä sairastava uskalla tehdä suunnitelmia, ja jää ikään kuin oman kotinsa vangiksi, sanoo Suomen Migreeniyhdistyksen neuvontahoitaja Marja Hassinen.

Oma koti voi tuntua ainoalta turvalliselta paikalta, sillä se on tuttu ympäristö, jota voi hallita. Kodin ulkopuolella voi puolestaan olla odottamattomia ärsykkeitä, jotka pahimmillaan laukaisevat migreenikohtauksen. Pelkkä kohtauksen pelko voi suurentaa sen riskiä, sillä stressi on monelle migreeniä sairastavalle suuri laukaisija eli triggeri.

Yksin ei tarvitse jäädä

Jos migreeni vaikeuttaa elämää, apua kannattaa hakea niin migreenilääkkeistä kuin lääkkeettömistäkin keinoista. Oireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

– Se voi helpottaa, jos on mahdollisimman avoin omasta tilanteestaan. Kertoo esimerkiksi työpaikalla omista triggereistään, Hassinen sanoo.

Läheiset ovat joskus kivun edessä neuvottomia, eivätkä tiedä, miten voisivat olla parhaiten avuksi. Hassinen rohkaiseekin migreeniä sairastavaa kertomaan selkeästi, mitä läheisiltä toivoo.

Jos tuntuu, että läheisten tuki ei riitä, apua voi saada esimerkiksi vertaistukiryhmästä. Migreeniyhdistyksellä on vertaisryhmiä ympäri Suomea ja myös sosiaalisessa mediassa. Jos vertaisryhmät eivät tunnu omilta, Hassinen kannustaa etsimään seuraa oman mielenkiinnon mukaan.

– Samanhenkistä seuraa voi löytyä vaikka harrastuspiirien kautta.

Kuvitus: Shutterstock