Lääkehoito tepsii hyvin kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireisiin
Tietoa | Mielenterveys

Lääkehoito tepsii hyvin kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireisiin

Kaksisuuntainen mielialahäiriö diagnosoidaan oireiden perusteella. Lääkehoito auttaa potilasta elämään normaalia elämää.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö diagnosoidaan oireiden perusteella – mitään laboratoriokokeita sen selvittämiseksi ei ole olemassa. Sairaudenkuva äärimmäisine mielialavaihteluineen on niin tyypillinen, että lääkärin tai omaisten tarvitsee harvoin epäillä diagnoosia.

Ensimmäisen jakson yhteydessä voi tietysti olla jonkin verran epävarmuutta, mutta usein asiaan saadaan apua selvittämällä, onko sairastuneen lähisukulaisilla samankaltaisia sairauksia.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Monet sairastuvat uudelleen vuosien varrella. Onneksi sekä masennukseen että maniaan on olemassa tehokkaita hoitovaihtoehtoja. Saatavilla on myös ennaltaehkäisevää hoitoa, joka vähentää riskiä sairastua uudelleen.

Miten kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan?

Masennus- ja maniajaksojen hoitomenetelmä valitaan oireiden vakavuuden perusteella. Lievässä masennuksessa voi riittää keskusteluterapia. Usein tarvitaan kuitenkin masennuslääkitystä masennuksen hoitoon ja antimaanista lääkitystä eriasteisen manian hoitoon. Tärkeintä on löytää hyvä mielialaa tasaava lääkitys yhdessä lääkärin kanssa. 

On tieteellisesti todistettu, että litium ja erilaiset epilepsialääkkeet tasaavat mielialaa kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Nämä lääkkeet vaikuttavat maniaan, ja lisäksi ne pitävät mielialan keskimääräisellä tasolla ja estävät uusien sairausjaksojen puhkeamisen. On siis olemassa useita erilaisia ​​lääkevaihtoehtoja.

Niitä voi kokeilla, kunnes löytää hyvän lääkkeen, joka todella toimii ja jolla on mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia. Asianmukaisella hoidolla useimmat kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat elävät täysin normaalia elämää.

Asiantuntija: Hans Ågren, psykiatrian professori
Päivittänyt toimittaja Stina Nordqvist
Kuvitus: iStockphoto