Kampylobakteeri-infektion voi saada pilaantuneesta ruoasta
Tietoa | Vatsatauti

Kampylobakteeri-infektion voi saada pilaantuneesta ruoasta

Kampylobakteerin aiheuttama infektio menee useimmiten itsestään ohi, mutta ripuli voi joissain tapauksissa pitkittyä. Parhaiten tautia voi ehkäistä huolehtimalla hygieniasta.


Päivityspäivä: 22.11.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Kampylobakteeri-infektio tai kampylobakterioosi on Campylobacter jejuni -bakteerin tai Campylobacter coli -bakteerin aiheuttama suolistotulehdus.

Kampylobakteeri-infektio on yksi monista matkailun seurauksena yleistyneistä sairauksista. Tartunta saadaan hieman yli puolessa tapauksista ulkomailla tai maahantuoduista elintarvikkeista. Suomessa tavataan vuosittain noin 4000­–5000 kampylobakteerin aiheuttamaa ripulitapausta.

Kampylobakteeri aiheuttaa tulehduksen suoliston limakalvoilla. Se heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja lisää veden erittymistä. Tyypillisiä oireita ovat

  • kuume ja influenssan kaltaiset oireet.
  • vatsakivut.
  • vetinen ripuli, jossa on usein verta ja limaa.

Bakteeria eniten kanoissa

Taudin aiheuttavia bakteereita löytyy ennen kaikkea

  • infektoituneista elintarvikkeista, erityisesti lintutuotteista.
  • infektoituneesta juomavedestä.

Tartunta voi siirtyä myös ihmisestä toiseen huonon käsihygienian kautta, mutta yleensä infektion saa pilaantuneesta ruoasta. Taudin itämisaika on 1–7 vuorokautta.

Diagnoosi tehdään tutkimalla sairastuneen ulostenäytteet.

Sairaus menee useimmiten itsestään ohi

Useimmissa tapauksissa sairaus menee ohi itsestään, ja siksi on tärkeintä estää muita saamasta tartuntaa. Hyvä henkilökohtainen hygienia sairauden aikana on tärkeää, erityisesti huolellinen käsienpesu wc-käynnin yhteydessä ja ruoanlaitossa. Ihmisten, jotka työskentelevät ruoan tai sen tarjoilun parissa, on jäätävä sairauslomalle, vaikka oireet olisivat lieviä.

Ripulin alkuvaiheessa ja jatkuvien lievien oireiden aikana suositellaan runsasta nesteen juontia:

  • Lapsille kahdesta kymmeneen ikävuoteen: 100–200 ml nestettä jokaisen löysän ulostuksen jälkeen.
  • Aikuisille enemmän nestettä kuin tavallisesti.
  • Kaikille: Vältä virvoitusjuomia ja urheilujuomia. Jos juot niitä, sekoita niihin puolet vettä.

Alkavan kuivumisen oireiden ja merkkien ilmaantuessa on juotava sokeri-suolaliuosta:

  • Esimerkiksi nestemäinen korvike, jota on saatavilla muun muassa apteekissa
  • Kotitekoinen nestemäinen korvike aikuisille: 1/2 tl (2,5 ml) suolaa ja 6 tl/2 rkl (30 ml) tavallista sokeria.

Sairaus menee yleensä ohi muutamassa päivässä, mutta 20 prosentilla potilaista oireet voivat kestää yli viikon ajan. Poikkeustapauksissa infektio voi kestää viikkoja ja kuukausia. Sairaalahoito voi olla perusteltu erittäin vaikean ripulin yhteydessä. Osalle sairastuneista voi tartunnan seurauksena kehittyä myöhemmin reaktiivinen niveltulehdus.

Miten tartunta estetään?

  • Älä juo vettä, jota ei ole desinfioitu.
  • Kypsennä kaikki liha huolellisesti.
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
  • Säilytä ruoka jääkaappilämpötilassa (+ 4 °C).
  • Pese kädet wc-käynnin jälkeen, kun olet koskenut eläimiin ja ennen ruoanlaittoa.
  • Pese veitset, leikkuulaudat ja keittiövälineet, jotka ovat likaantuneet raaka-aineista. Älä käytä samoja leikkuulautoja tai keittiövälineitä lihalle ja vihanneksille tai raa’alle ja grillatulle lihalle.
  • Kun oleskelet alueilla, joissa hygienia on huono:
    • Vältä keittämättömiä vihanneksia, jäätelöä, hedelmiä, joita ei voi kuoria, ja muuta kuin pulloissa myytävää vettä.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti
Muut lähteet: Evira, Terveyskirjasto, THL
Kuvitus: iStockphoto