Aivotulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama – toipuminen on hidasta
Tietoa | Infektiot

Aivotulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama – toipuminen on hidasta

Aivotulehdus on hitaasti paraneva tauti, joka saattaa aiheuttaa etenkin iäkkäämmille neurologisia jälkioireita.


Julkaisupäivä: 29.1.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Suomessa todetaan vuosittain noin 500 aivotulehdusta eli enkefaliittia. Tauti on useimmiten viruksen aiheuttama. Enkefaliittia havaitaan kaikissa ikäryhmissä, mutta sitä esiintyy yleisimmin lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Yleisimpiä aiheuttajia ovat herpesvirukset, puutiaisenkefaliittivirus ja enterovirukset, ja erityisesti herpes simplex -viruksen tiedetään harvinaisissa tapauksissa voivan johtaa aivotulehdukseen. Myös influenssaan  voi liittyä aivotulehdus. Bakteereista aivotulehduksia aiheuttavat mykoplasma, listeria, borrelia  sekä tuberkuloosibakteeri ja alkueläimistä toksoplasma. Kahdessa kolmasosassa tapauksista aiheuttajaa ei tunnisteta.

Herpes simplex -virus voi aiheuttaa pysyviä aivovaurioita tai jopa kuoleman, mutta riskiä voidaan pienentää merkittävästi aikaisella viruslääkehoidolla. Borrelian aiheuttamalta aivokuumeelta voi suojautua rokotteella, jota THL suositteleekin sellaisilla alueilla asuville ja oleileville, missä tautia on tavattu.

Tunnistaminen ja hoito

Aivotulehdus muistuttaa oireiltaan aivokalvotulehdusta, mutta se on yleensä aluksi oireiltaan vähemmän dramaattinen. Yleisiä oireita ovat kohtalainen kuume, päänsärky, huimaus ja velttous. Vakavammissa tapauksissa sairastuneelle voi kehittyä persoonallisuuden muutoksia, sekavuutta ja alentunutta tietoisuuden tasoa. Joissakin tapauksissa esiintyy kouristuksia ja halvauksia. Usein samaan aikaan aivokalvotulehduksen kanssa on merkkejä muun muassa niskan ja selän jäykkyydestä.

Aivotulehduksen diagnoosi tehdään taudin oireiden, aivojen magneetti- tai tietokonekerroskuvauksen sekä aivosähkökäyrän (EEG:n) perusteella. Selkäydinnestettä voidaan tutkia geenitestein ja viljelyllä.

 Aivotulehduksen hoitoon käytetään asikloviiria, kun aiheuttaja on Herpes simplex- tai vesirokkovirus, ja influenssalääkkeitä, kun aiheuttaja on influenssavirus. Muiden virusten aiheuttamiin aivotulehduksiin ei ole lääkettä.

Toipuminen voi viedä useita kuukausia, mutta suurin osa toipuu täysin. Iäkkäät eivät toivu etenkään herpesviruksen aiheuttamasta taudista yhtä hyvin kuin nuoret. Joka kymmenes yli 50-vuotias on kuolemanvaarassa ja joka kolmannelle jää neurologisia jälkioireita.

Faktaa

  • Aivotulehdus on aivokudoksen tulehdus.
  • Aivotulehduksen yhteydessä voi esiintyä kohtalaisen kuumeen, päänsäryn, huimauksen ja velttouden kaltaisia oireita.
  • Virus on yleisin aivotulehduksen syy, ja se on yleensä vähemmän vakava tauti kuin aivokalvotulehdus.

Artikkelissa asiantuntijana Bjørn Waagsbø, infektiotautiosaston ylilääkäri, St. Olavs Hospital, Trondheim.
Muu lähde: Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock