5 asiaa, joita et tiennyt hikirauhastulehduksesta
Tietoa | Infektiot

5 asiaa, joita et tiennyt hikirauhastulehduksesta

Hikirauhastulehdus, krooninen tulehduksellinen ihosairaus, on yleinen mutta alidiagnosoitu vaiva. Mitä oikeastaan tiedät hikirauhastulehduksesta?

Tiesitkö tämän hikirauhastulehduksesta?

 1. Ihosairaudelle on ominaista kivuliaat kyhmyt ja paiseet alueilla, joilla iho kohtaa ihon. Tulehdus on yleisimmin kainalossa, nivusissa, rintojen alla tai pakaroissa. Hikirauhastulehdusta sairastaa noin prosentti väestöstä, ja se on naisilla kolme kertaa miehiä yleisempää.
 2. Hikirauhastulehduksessa on kolme vaikeustasoa: lievä, keskivaikea ja vaikea. Vaikka ihosairaus on yleisempi naisilla, miehet saavat useammin hikirauhastulehduksen vaikean muodon.
 3. Hikirauhastulehduksen lievälle muodolle ovat tunnusomaisia yksittäiset huokoset ja finnit yhdellä tai useammalla tyypillisellä alueella, eikä arpia muodostu. Seuraava taso on keskivaikea, ja sille ovat tyypillisiä pienet paiseet tai arvet yhdessä tai useammassa paikassa kehoa. Viimeisessä ja vaikeimmassa muodossa tulee märkäpaiseita, joiden parannuttua ihoon jää laajoja arpia ja muutaman senttimetrin pituisia fisteleitä. Pahimmassa tapauksessa paiseet puhkeavat ja haisevat pahalle, eikä potilas pysty niiden kivuliaisuuden takia istumaan tai työskentelemään.
 4. Hikirauhastulehdus alkaa usein murrosiässä, mutta suurin osa sairastuneista on 20–40-vuotiaita. Sitä ei tiedetä, miten ja miksi hikirauhastulehdus syntyy, mutta oletettavasti kyseessä on karvatupen tukkeutumisen, bakteerikasvuston ja ihotulehduksen yhteisvaikutus. Sillä voi olla myös yhteys hormonaalisiin muutoksiin eli kuukautisiin ja infektioihin.
 5. Apua on saatavilla! Hikirauhastulehdusta hoidetaan pääsääntöisesti lääkkeillä ja leikkauksilla. Nykyisin saatavilla on myös biologinen lääke, joka on osoittautunut hyväksi hoitokeinoksi hikirauhastulehduksen keskivaikeaan ja vaikeaan muotoon.

Helpota hikirauhastulehdusta seuraavin keinoin

 • Huolehdi ihopoimujen hyvästä hygieniasta.
 • Jos olet ylipainoinen, laihduta.
 • Käytä peseytymisessä saippuaa tai alsolsprit-ainetta.
 • Kun kivuliaita, turvonneita paiseita ilmestyy, niiden päälle voi laittaa lämpimän ja kostean kääreen tai alsolspritillä kostutetun kääreen.
 • Käytä väljiä vaatteita.
 • Karvoja kannattaa poistattaa laserilla.
 • Lopeta tupakointi, jos poltat!

Kirjoittaja: Caroline Ego
Kuvitus: iStockphoto