Kolme keuhkokuumetta kahdessa vuodessa:
Potilastapaukset | Keuhkokuume

Kolme keuhkokuumetta kahdessa vuodessa: "Tuntui, että tukehdun heti jos nukahdan"

Aktiivista elämää viettävä Nasma sai vilustuttuaan niin pahan yskän, ettei hän voinut nukkua. Lääkärissä todettiin, että kyseessä on flunssa, mutta lopulta diagnoosiksi selvisi keuhkokuume.

Nasma Doloh vilustui ja sai pahan yskän. Hän ei aavistanut, että yskä kestäisi kaksi kuukautta tai että se muuttuisi keuhkokuumeeksi. Kahden viime vuoden aikana Nasmalla on ollut kolme keuhkokuumetta. 

– On ollut huono tuuri. Sairaus on alkanut aina alkusyksystä, ja olen ollut sairaana kuukausia ilman että olisin saanut heti oikeata hoitoa,  Nasma sanoo.

25-vuotias Nasma on ollut aktiivinen suurimman osan elämäänsä. Hän on tanssinut, pelannut jalkapalloa, pitää juoksemisesta ja hänellä on sininen vyö karatessa. Nasma on astmaatikko, mutta hän ei ole antanut herkkien hengitysteiden hidastaa vauhtiaan. Alkusyksystä 2014 kuitenkin tapahtui jotain, mihin Nasman aktiivinen elämä tyssäsi.

– Olin juuri alkanut seurustella ja halusin ulos, halusin juosta, olla aktiivinen ja käydä kävelyillä. Sain kuitenkin flunssan ja kamalan ärsytysyskän. En voinut nukkua öisin. Yskän takia tuntui, että tukehdun heti jos nukahdan, Nasma sanoo.

Nukkuminen pelotti

Hankala yskä ei tuntunut koskaan päästävän otteestaan ja se jatkui kaksi kuukautta. Lääkärissä todettiin, että kyseessä oli tavallinen flunssa. 

Nasma vältteli ajoittain sosiaalisia tilanteita ja jäi jälkeen koulussa, koska tunsi itsensä väsyneeksi ja sairaaksi. Se taas johti vaikeuksiin opintotukien kanssa eikä hän päässyt tenteistä läpi.

– Oli pakko nukkua istuen, koska yskä ei hellittänyt. Melkein jo pelkäsin nukkumista, koska tuntui, että tukehdun limaan. Lopulta menin päivystykseen, jossa ysköksistäni tehtiin bakteeriviljely, ja minulla todettiin keuhkokuume ja sain antibiootit, Nasma kertoo.

Keuhkokuume vaivasi useita kertoja

Kaksi vuotta myöhemmin, talvella 2015, juuri kun Nasma oli ostanut kausikortin kuntosalille, sairaus iski uudelleen. Se alkoi flunssalla ja kuumeella, ja muuttui pian pahaksi yskäksi.

– Tunsin, miten lima kutitti keuhkoissa ja sen jälkeen valui alaspäin, Nasma kertoo.

Tällä kertaa hän sai saman tien antibioottikuurin keuhkokuumeeseen ja parani.

Viikko myöhemmin vaiva kuitenkin yllätti jälleen. Yskä palasi, ja tällä kertaa keuhkoihin oli asettunut uusi keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri.

- En enää pelkää, että keuhkokuume palaa, vaikka se oli inhottavaa. Yritän elää päivä kerrallaan niin kuin ennenkin, pidän huolta hyvästä käsihygieniasta enkä rasita itseäni liikaa. Nuorena en osannut rauhoittua flunssan ajaksi. Helposti ajattelee, että tämä menee ohi, mutta keuhkokuumeen kanssa ei kannata leikkiä. 

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja