Nokturian kaksi puolta

Nokturian kaksi puolta

Nokturia eli aikuisten tihentynyt virtsaamistarve öisin on yleinen vaiva etenkin ikääntyneiden keskuudessa ja monilla on myös muita terveysongelmia.


Julkaisupäivä: 16.8.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Hollantilainen urologi ja urologian professori Philip E. V. Van Kerrebroeck kirjoittaa, että erilaiset unihäiriöt, kuten uniapnea, kuorsaus tai levottomat jalat voivat aiheuttaa nokturiaa eli tarvetta käydä vessassa öisin, samoin ahdistushäiriö ja masennus. Tällöin puhutaan sekundäärisestä nokturiasta.

Toisaalta nokturia voi olla myös itsenäinen ilmiö, jolloin puhutaan primäärisestä nokturiasta. Tällöin nimenomaan nokturia aiheuttaa yöllistä heräilyä tihentyneen virtsaamistarpeen takia.

Syvä uni keskeytyy

Hoitamattomasta nokturiasta kärsivät heräävät yleensä vessaan ensimmäisen kerran noin kaksi ja puoli tuntia nukahtamisen jälkeen. Unen keskeytyminen pysäyttää normaalin unisyklin, ja unisyklin keskeytyminen vaikuttaa hyvinvointiin jo seuraavana päivänä.

Väsymyksen on todettu jo lyhyellä aikavälillä muun muassa heikentävän keskittymiskykyä päivisin, aiheuttavan kärsimättömyyttä ja rauhattomuutta ja jopa masennusoireita.

Van Kerrebroeckin mukaan jatkuvat unikatkot saattavat myös olla pidemmällä aikavälillä yhteydessä aineenvaihdunnan häiriöihin, sydänsairauksiin ja jopa suurentuneeseen kuoleman riskiin. Tähän vaikuttaa myös se, mihin aikaan yöstä herää. Unen ensimmäinen puolikas sisältää syvää unta, jonka keskeytyminen heikentää insuliiniherkkyyttä ja unenaikaista verenpaineen laskua.

Syyn selvittäminen on tärkeää

Van Kerrebroeck painottaa, että nokturian hoidossa on tärkeää panostaa syyn selvittämiseen. Kun hoidetaan nokturian aiheuttavaa syytä, hoidetaan myös nokturiaa, oli kyseessä sitten primäärinen tai sekundäärinen nokturia.

Van Kerrebroeck huomauttaa myös, että koska jatkuva yöheräily aiheuttaa niin vakavia terveyshaittoja, nokturiaa on tärkeää hoitaa, vaikka potilas ei kokisikaan heräilyä erityisen häiritseväksi.

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Koskinen hannele 2018-08-23 08:34 (18 months lähtien)

  Vessassa joudun käymään viisikin kertaa yössä! Nukahdan kuitenkin melko nopeasti uudelleen!

 • Avatar Arja 2018-08-27 11:30 (18 months lähtien)

  Täytynee hakeutua lääkäriin. 2-3 yössä wc käyntejä.

 • Avatar Inkeri Rauramo 2018-08-27 14:33 (18 months lähtien)

  Nyt ymmärrän, että nokturiaaniani täytyy ryhtyä hoitamaan. Olen käynyt aika pitkään vessassa jopa 8 kertaa yön aikana. Siitä huolimatta olen päivisin varsin virkeä ja jaksan touhuta tarmokkaasti isossa talossamme, pihalla ja sisällä. Sen johdosta en ole aktiivisesti hakenut apua.

 • Avatar Sirkka Sandbacka 2018-08-29 12:24 (18 months lähtien)

  Voiko tämä olla mys yhteydessä hälsena vaivanneeseen yökastelijan?

 • Avatar Marjatta Marjamäki 2018-09-7 19:23 (18 months lähtien)

  Tämä artikkeli antoi selvän kuvan vaivastani. Tämä vaiva on ollut minulla toistakymentä vuotta. Minulle on aikoinaan tehty myös virtsankarkaamisleikkaus. Vuosikausiin ei ollut mitään vaivaa sen takia, mutta nyt on jo kauan sama vaiva tullut uudestaa. En tule toimeen ilman vaippahousuja, joita käytän sekä päivällä että yöllä. Olen 81-vuotias nainen. Olen mieheni omaishoitaja ja hänenkin takia joudun heräämään öiisin monta kertaa. Olisi mukava, jos ei itseni takia tarvitsisi näin usein herätä. Tämä alkaa käydä voimille. Asun Turussa ja haluaisin tietää, onko Turussa sellaista läkäriä, joka osaisi minua auttaa, kiitos?

  Ystävällisesti,
  Marjatta Marjamäki
  Ekmaninkatu 6 A 13
  20320 Turku
  puh. 050 500 2736

 • Avatar Unto Kultima 2018-10-16 06:42 (16 months lähtien)

  Herään 1,5 tunnin päästä ensimmäiselle vessareissulle , ja niitä reissuja on 3 tai4 yössä

 • Avatar Irma Poikolainen 2018-11-7 06:13 (16 months lähtien)

  Tutkimuksissa minulla on todettu kutistunut virtsarakko. Sain botoxia injektoituna virtsarakon seinämiin. Siitä huolimatta käyn öisin vessassa 2-3 kertaa, päivällä useammin.