Nokturian eli aikuisten yöpissailun haitat

Nokturian eli aikuisten yöpissailun haitat

Lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve voi vaikuttaa päivittäiseen toimintakykyyn. Lepo ei välttämättä virkistä, jos uni keskeytyy useita kertoja.


Julkaisupäivä: 6.4.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Nokturia on vaiva, jonka öinen varjo lankeaa myös päivään. Herääminen öisin keskeyttää unen, ja unijaksojen katketessa yö toisensa jälkeen, ei päivällä tunne saaneensa riittävästi lepoa. Myös puoliso voi herätä vessakäynteihin.

Jatkuva univaje on haitallinen tila. Väsymys heikentää keskittymiskykyä, aiheuttaa kärsimättömyyttä ja rauhattomuutta, jopa masennusoireita. Öinen liikkuminen hämärässä kodissa lisää tutkitusti iäkkäämpien riskiä kaatumiseen.  

Unen merkitystä terveydelle on tutkittu viime vuosina yhä enemmän. Suomalaisen väitöskirjan mukaan jo yhden viikon huono unijakso näkyy kehossa. Jopa yhden ainoan huonosti nukutun yön jälkeen aivotoiminnot eivät ole parhaimmillaan ja tapaturmariski nousee.

Univaje on yhdistetty elimistössä syntyvään matala-asteiseen tulehdustilaan, jota epäillään monien sairauksien taustatekijäksi. Näiden joukosta löytyvät yleisimmät kansantautimme.