Virtsakivet aiheuttavat kovaa kipua – tunnista oireet
Tietoa | Vatsa

Virtsakivet aiheuttavat kovaa kipua – tunnista oireet

Virtsakivet aiheuttavat yleensä kovaa kipua alaselässä tai -vatsassa. Kivi tulee poistaa äkillisesti, jos se aiheuttaa tulehduksen tai virtsateiden tukoksen.


Julkaisupäivä: 1.8.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Virtsakivi voi olla peräisin munuaisista, mutta useimmissa tapauksissa se muodostuu rakossa olevasta tukkeutumasta, joka estää virtsan kulkua virtsarakosta virtsaputkeen. Miehillä syynä on useimmiten suurentunut eturauhanen.

Miten virtsakivet oireilevat?

Virtsatiekiven oireena on yleensä äkillisesti alkava kova kipu jommallakummalla puolen alaselkää tai alavatsaa. Kipu säteilee usein nivustaipeisiin ja voi olla erittäin voimakas saaden potilaan kieriskelemään tuskasta. Samalla voi esiintyä pahoinvointia ja oksentelua. Virtsaan voi myös ilmaantua verta ja virtsasuihku voi katketa kesken virtsaamisen.

Joku voi myös elellä virtsakiven kanssa vuosia huomaamatta mitään erityistä.

Miten virtsakivet todetaan?

Virtsakivi voidaan havaita röntgenillä tai ultraäänellä, mutta myös kystoskoopilla. Se on tutkimus, jossa putkimainen väline viedään rakkoon virtsaputken kautta.

Miten virtsakiviä hoidetaan?

Pienet, alle viiden millimetrin kokoiset, kivet voivat yleensä poistua itsestään. Suurempien hoidoksi käytetään kehonulkoista kiven murskausta tai tähystysleikkaushoitoa. Murskauslaitteella kiveen kohdistetaan sähkömagneettinen energia-aalto, jolloin kivi murenee ja sen poistuminen virtsan mukana helpottuu.

Hoitoa ei voida antaa raskaana oleville eikä lihaville. Kiven poistoon voi olla aihetta kiireellisesti, mikäli kivi aiheuttaa tulehduksen tai virtsateiden tukoksen.

Kirjoittaja: Netlääkärin toimitus
Lähteet: Netdoktor.se, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto