Peräpukamat vaivaavat monia – ruokavaliosta voi saada avun
Tietoa | Peräpukamat

Peräpukamat vaivaavat monia – ruokavaliosta voi saada avun

Peräpukamat ovat yleinen vaiva, peräpukamakudosta on kaikilla ja peräpukamat kulkevat käsi kädessä ummetuksen kanssa. Kaikille pukamat eivät kuitenkaan aiheuta oireita. 

Vaivoja saattaa syntyä ulostamisvaikeuksien vuoksi. Kun uloste on kovaa ja ulostaessa täytyy ponnistella pitkään, peräpukamakudos löystyy ja sisällä olevat laskimot laajentuvat.

Verenvuoto on yleisin oire

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Niitä on monilla ja ne ovat yleensä itsestään paranevia, mutta ne uusiutuvat helposti. Tavallisimpia syitä pukamiin ovat ummetus, istuminen pitkään, ylipaino ja raskaus.

Peräpukamat voivat olla myös oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto ja se yleensä johtaa pukamien huomaamiseen. Veri on kirkasta ja sitä tulee ulostamisen jälkeen wc-pönttöön ja paperiin. Pukamat voivat myös kutista ja tuntua epämiellyttäviltä.

Kipua esiintyy silloin, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon haavauma. Oireet vaihtelevat ajan mittaan, välillä voi olla oireettomia kausia, välillä taas pukamat vaivaavat enemmän ja luiskahtelevat ulos, mutta palautuvat itsekseen takaisin. Jos näin ei käy, ne voidaan työntää takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa ulosluiskahdus eli prolapsi jää pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Pukamat todetaan perustutkimuksen avulla

Kun epäillään peräpukamia, lääkäri tekee perustutkimuksen eli peräaukkokanavan tähystyksen (proktoskopia), jonka avulla limakalvolla olevat poikkeavuudet kuten pukamat voidaan todeta. Tutkimusta varten ei tarvita erityisiä esivalmisteluja, vaan se voidaan tehdä normaalilla vastaanottokäynnillä.

Jos oireena ilmenee verenvuotoa, peräaukkokanavan tähystys ei ole riittävä tutkimus. Verenvuodon muut mahdolliset syyt on poissuljettava paksusuolen tähystyksellä, vaikka potilaalla olisi ilmiselvät pukamat. Vuodon syynä voi olla esimerkiksi pahanlaatuinen kasvain tai suolitulehdus.

Kuitupitoinen ruokavalio voi auttaa

Oireettomia peräpukamia ei tarvitse hoitaa mitenkään. Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen ponnisteluun. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa tähän.

Hygienia on myös tärkeää, peräpukama-aluetta on hyvä huuhdella vedellä. Pukamiin voi myös laittaa apteekista resptittä saatavaa voidetta tilapäiseen lievitykseen. Pitkään käytettynä ne saattavat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa kutinaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, kun verenvuoto on runsasta, pukamat häiritsevät tai vaiva kestää useita päiviä ja viikkoja omahoidosta huolimatta.

Myös silloin on hyvä konsultoida lääkäriä, kun pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle, eivätkä pysy sisällä. Kova äkillinen kipu on merkki peräpukaman kureutumisesta.

Yleensä peräpukamat voidaan hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. Lääkäri tutkii peräaukon seutua muun muassa katsomalla lyhyellä putkella aukon sisäpuolelle.

Hoito riippuu tilanteesta. Tilapäistä apua kipuun saa puudutusainetta sisältävistä voiteista. Jos pukamassa on äkillinen, kivulias hyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukaman ja puristaa hyytymän pois.

Yleisin peräpukamien hoito on kumirengashoito, jonka voi tehdä myös terveyskeskuslääkäri. Peräpukamat "hirtetään" niiden tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat irtoavat noin viikon kuluessa. Hoito voidaan uusia kuukauden kuluttua, jos pukamia on jäljellä.

Kirurginen leikkaus- tai muu hoito on tarpeen vain harvoin, esimerkiksi silloin, jos pukamat ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai vuodot ovat runsaat.

Pukamien syntymiseen voi vaikuttaa itse

Peräpukamia voi ennaltaehkäistä kuitupitoista ruokaa syömällä ja juomalla riittävästi. Tämän lisäksi säännöllinen liikunta ehkäisee peräpukamien syntymisen.

Kuvitus: iStockphoto