Ummetuksen hoidon pohjana on kuitupitoinen ruokavalio
Tietoa | Ummetus

Ummetuksen hoidon pohjana on kuitupitoinen ruokavalio

Normaalisti suoli tyhjenee noin 8–72 tunnin välein. Kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa, on kyseessä ummetus.

Terveistä aikuisista ummetusta esiintyy 1–6:lla henkilöllä sadasta. Eniten se vaivaa iäkkäitä.

Joidenkin sairauksien yhteydessä suolen toiminta hidastuu. Tällaisia ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, anoreksia ja masennus. Myös elämäntavat yleisesti vaikuttavat suolen tyhjenemiseen. Vähäinen liikunta, ruoan pieni kuitupitoisuus ja vähäinen nesteiden saanti sekä useat kipulääkkeet aiheuttavat ummetusta. 

Ummetusta hoidetaan kuidulla ja liikunnalla

Ummetuksen hoidon pohjana on kuitupitoinen ruokavalio yhdistettynä liikuntaan. Ravinnon kuidut vähentävät ummetusta, koska ne lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta. 

Ylimääräisiä kuituja saa vehnä- tai ruisleseistä tai pellavansiemenrouheista. Apteekissa on myös myytävänä erilaisia kuituvalmisteita. 

Liikunnan ei tarvitse olla hikiliikuntaa, jo reipas kävely riittää pitämään suolen aktiivisena, kunhan se on säännöllistä.

Mikäli nämä toimenpiteet eivät auta, on turvauduttava ummetuslääkkeisiin. Ummetuslääkkeinä käytetään usein ulostetta kiinteyttäviä valmisteita. Ennen lääkehoitoa on kuitenkin selvitettävä, onko ummetuksen taustalla jokin sairaus tai lääkitys.

Hankala ja pitkään jatkunut ummetus voidaan myös laukaista peräruiskeella.

Ummetusta ja sitä laukaisevia tekijöitä on hyvä itse seurata, jotta voidaan löytää parhaimmat keinot vaivan hoitamiseen.

Vältä ummetus jatkossa ruokavalion avulla

Elämäntavat vaikuttavat suolen tyhjenemiseen. Oleellisimpana liikunnan ja nesteiden määrä.

Jos ummetus vaivaa jatkuvasti, on hyvä tarkastella ruoan kuitupitoisuutta.  Apua saa esimerkiksi ravintoterapeutilta.

Kuvitus: iStockphoto