Ruokarytmi uusiksi – unitutkija vinkkaa, miten saada illalla helpommin unta
Tietoa | Uni

Ruokarytmi uusiksi – unitutkija vinkkaa, miten saada illalla helpommin unta

Unitutkija Henri Tuomilehdon mukaan päivällä kannattaa syödä säännöllisesti kevyitä aterioita, ja säästää päivän raskain ateria illalliselle. Raskaampi ruokailu tukee nukahtamista.

Nukahtamiseen vaikuttavat vuorokausirytmi ja unipaine. Unipaineella tarkoitetaan kehon tarvetta nukahtaa, siis väsähtämistä. Unitutkija Henri Tuomilehto vinkkaa, että unipaineeseen voi vaikuttaa paljon jo päivän aikana.

henri tuomilehtoTuomilehdon mukaan säännöllinen ruokailurytmi edistää hyvää vireystilan hallintaa ja tukee siten oikeaoppista uni-valverytmiä. Helppo tapa rytmittää väsymystä on huolehtia riittävästä iltaruokailusta ennen nukkumaanmenoa.

– Jos syö raskaan lounaan, väsähtää kesken iltapäivän. Päivällä olisikin hyvä syödä aterioita ja välipaloja säännöllisesti, jolloin ne usein ovat kevyempiä, ja huolehtia riittävästä ravinnonsaannista myös iltaisin. Jos syö lounaaksi salaattia ja välipaloina hedelmiä ja rahkaa ja illalliseksi kunnon kotiruokaa vaikka kahdeksan maissa, unipaine kasvaa vasta illalla, ja nukahtaminen on helpompaa.

– Toki illalla ei saa olla karmea nälkä, silloin päivänaikainen ruokailu ei ole ollut riittävää ja saattaa aiheuttaa ahmimista ja napostelua iltaisin. Ne eivät kuulu oikeaoppiseen ravitsemuskäyttäytymiseen.

Osa unitutkijoista on sitä mieltä, että illalla ei pitäisi syödä raskaasti. Osa epäröi iltasyömistä myös, koska sen ajatellaan lihottavan.

– Sillä ei ole mitään väliä, mihin aikaan syö, vaan miten paljon syö koko päivän aikana. Ainakaan nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan, koska nälkä häiritsee nukkumista.

Lue myös:

Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu

Katkeileva uni ei virkistä – näin unen pirstaloituminen heikentää terveyttä