Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Tietoa | Uni

Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta

Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.


Päivityspäivä: 18.10.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

CPAP on lyhenne sanoista Continuous Positive Airway Pressure (jatkuva hengitysteiden ylipaine). Se on hoitomenetelmä, jossa käytetään laitetta, joka puhaltaa ilmaa nenän kautta hengitysteihin sopivalla paineella kasvoille asetetun maskin kautta.

Laite helpottaa tietyistä hengitystiesairauksista, kuten uniapneasta, kärsivien hengitystä. CPAP:a voidaan käyttää myös vakavampien ongelmien, kuten esimerkiksi asteittain heikkenevien hengityslihasten, hoitoon.

Ylipainehoito vaatii sitoutumista

CPAP-hoitolaitetta käytetään yöunen aikana. Kasvoille asetetaan nenän peittävä maski, joka on kytketty sängyn vieressä olevaan laitteeseen letkun kautta. Maskin läpi hengitettävän ilman paine on muuta huoneilmaa korkeampi. Ilma puhalletaan sisään sisäänhengityksessä, ja uloshengityksen aikana hengityslihakset työskentelevät kasvanutta ilmanpainetta vastaan. Tämä auttaa pitämään auki ylähengitystiet ja estää niiden tukkeutumisen unen aikana. Paras hyöty saadaan käyttämällä laitetta mahdollisimman usein ja riittävän pitkiä aikoja kerrallaan.

Oikeanlaisen maskin käyttäminen on olennaista onnistuneelle CPAP-hoidolle. Hyvä maski on mukava ja istuu tiiviisti kasvoja vasten, niin että ilma ei pääse karkaamaan maskin reunoilta. Huono maski tekee hoidosta epämiellyttävää ja heikentää sen tehoa.

Mitä hyötyä on ylipainehoidosta?

Kohtalaisesta tai vaikeasta uniapneasta kärsivät henkilöt, toisin sanoen ajoittaisesta hengitysteiden tukkeutumisesta ja heikentyneestä unen laadusta kärsivät, voivat hyötyä ylipainehoidosta. CPAP-hoito voi parantaa yöunen laatua ja tekee olosta virkeämmän päivällä. Hoito voi myös vähentää kuorsausta sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Useimmat uniapneasta kärsivät hyötyvät ylipainehoidosta. Menetelmää suositellaan myös voimakkaasti ylipainoisille.

Mitä ongelmia hoidon aikana voi ilmetä?

Useimmille ihmisille hoito ei aiheuta mitään oireita. Laitteen pitämä ääni ja maskin aiheuttamat tuntemukset vaativat kuitenkin totuttelua niin potilaalta itseltään kuin muilta samassa huoneessa nukkuvilta, mutta useimmat kokevat hoidon hyödyt haittoja suuremmiksi.

Osalla potilaista voi hoidon seurauksena ilmetä nenän tai suun kuivumista tai nenäverenvuotoa. Mahdollisia ovat myös silmien ja kasvojen ihon ärsytys sekä päänsärky.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Duodecim-lehti

Käypä hoito