Katkeileva uni ei virkistä – näin unen pirstaloituminen heikentää terveyttä
Tietoa | Uni |

Katkeileva uni ei virkistä – näin unen pirstaloituminen heikentää terveyttä

Useita kertoja yön aikana keskeytyvä uni on monelle tuttu seuralainen. Valitettavasti heräily aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja.


Julkaisupäivä: 18.6.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Kysyimme unitutkija ja tohtori Tarja Stenbergiltä Helsingin yliopistosta, millaisia vaikutuksia säännöllisesti keskeytyvällä unella on.

Minkälaisia haittoja keskeytyvästä unesta seuraa lyhyellä aikavälillä?

Kun uni keskeytyy, myös unisykli keskeytyy. Terveellä ihmisellä unisyklin alkupäässä on enemmän kevyen unen vaiheita ja sen jälkeen syvää unta. Jos sykli pirstaloituu eli alkaa alusta monta kertaa yössä, syvän unen vaiheet jäävät vähemmälle.

Tiedetään, että jo yksi huonosti nukuttu yö aiheuttaa väsymyksen lisäksi muun muassa keskittymiskyvyn heikkoutta, kärsimättömyyttä ja jopa masennusoireita.

– Vaikka tauot olisivat lyhyitä, voi tuntua siltä, että uni ei ole virkistävää. Aamulla tuntuu kuin ei olisi nukkunut tai olisi nukkunut huonosti, Stenberg sanoo.

Millaisia vaikutuksia näkyy pitkällä aikavälillä?

Jatkuva heräily ja unenpuute saavat kehossa aikaan matala-asteisen tulehduksen, joka kasvattaa esimerkiksi metabolisten sairauksien riskiä ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

– Tätä on tutkittu esimerkiksi uniapneapotilailla. Ennen kuviteltiin, että suurentuneet riskit liittyvät hapenpuutteeseen, mutta näyttää siltä, että juuri unen pirstaloituminen onkin merkittävämpi riskitekijä.

Syytä matala-asteiselle tulehdukselle ei tiedetä, mutta Stenberg uskoo, että kyseessä on kehon puolustusmekanismi, joka käynnistyy, kun ihmistä valvotetaan.

– Keho kuluttaa paljon voimavaroja tähän puolustusreaktioon eli tulehduksen torjuntaan. Nämä voimavarat voivat sitten olla muualta pois ja näin suurentaa sairastumisen riskiä.

Miksi unella on niin laajoja terveysvaikutuksia?

– Koko kehon osalta järkevin selitys lienee juuri unenpuutteen aiheuttama matala-asteinen tulehdustila ja siihen liittyvät riskit. Jos tulehdus kestää pitkään, sairauksien todennäköisyys kasvaa.

Aivojen osalta terveysvaikutukset ja -riskit liittyvät oppimisen ja muistin heikkenemiseen, jopa Alzheimerin tautiin. Kun aivot eivät toimi kunnolla, ihmisen terveys heikentyy epäsuorasti.

– Neurobiologit ovat tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita unen vaikutuksista aivoihin. He ovat havahtuneet siihen, että toiminnot aivoissa ovat aivan erilaisia unen ja valveen aikana. Nyt jo on huomattu, miten suuri vaikutus unella on oppimiseen ja muistiin.

Onko keskeytyksistä haittaa, jos ei tunne oloaan väsyneeksi?

Stenberg sanoo, että jos yöheräilystä huolimatta tuntee itsensä virkeäksi, tunteeseen voi luottaa.

– Ei ole varmaa, seuraako heräilystä tästä huolimatta pidemmän aikavälin haittoja, mutta todennäköisyys on pieni.

Sen sijaan, jos heräily rupeaa huolestuttamaan tai nukahtaminen on vaikeaa, unen määrä jää helposti vähäiseksi, mistä puolestaan seuraa haittoja edellä kuvailtuja haittoja.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Raija Harkamaa 2018-08-6 16:05 (16 months lähtien)

  Selkeesti monta kertaa heräilemiseen on sokerien nousulla osuutta asiaan!

 • Avatar Eija 2018-08-10 04:10 (16 months lähtien)

  Itse nukkuisin mielellään yhtenäisiä unia, mutta kerrostalossa se on mahdotonta, kiitos naapureiden

 • Avatar Eeva Leinonen 2018-08-11 14:58 (16 months lähtien)

  Viime yönä nukuin tosi hyvin, en joutunut edes aamuvarhaisella heräämään vessassa käymään. Aamulla tunsin oloni tosi virkeäksi. Joskus on vaikea saada unen päästä kiinni, ja joudun tönimään miestä, kun hän kuorsaa.

 • Avatar Kirsti Sillanpää 2018-08-14 06:16 (15 months lähtien)

  Sairastan uniapneaa, en käytä maskia en voi tukehdun jos suuni edessä on joku joka aamu väsynyt ????

 • Avatar Ulla 2018-09-10 18:31 (15 months lähtien)

  Minulla on melkein joka yö levoton..jatkuvasti pissalla käyntiä..ja milloin on levottomat jalat ja milloin mitäkin..en muistakaan milloin olisin kokonaisen yön nukkunu kerralla
  ????