Väsyttääkö? Näin helposti selvität oman unentarpeesi
Tietoa | Uni |

Väsyttääkö? Näin helposti selvität oman unentarpeesi

Tuntuuko siltä, että vireystilassa on toivomisen varaa, vaikka nukut tunnollisesti seitsemän ja puoli tuntia joka yö? Näiden ohjeiden avulla selvität, mikä on oikea määrä unta sinulle.


Julkaisupäivä: 22.8.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Terve aikuinen pärjää yleensä 7–9 tunnin unilla, mutta unentarve on yksilöllinen eikä sama määrä unta riitä kaikille. Voit selvittää oman unentarpeesi hyvin yksinkertaisella keinolla.

Unentarve selviää helpoiten esimerkiksi loman aikana tai muun sellaisen jakson aikana, jolloin saat nukkua vapaasti ilman herätyskelloa.

  1. Mene illalla nukkumaan, kun väsyttää ja nuku aamulla, kunnes heräät luonnollisesti.
  2. Ensimmäisinä öinä saatat nukkua tavallista pidempään, jos univajetta on päässyt kertymään.
  3. Jatka, kunnes nukut vähintään kolmena yönä yhtä kauan. Olet löytänyt unentarpeesi!

Miten unirytmi vaikuttaa?

Mitäs sitten, jos saat tarpeeksi unta, mutta silti väsyttää? Meistä jokaisella on sisäinen kello, joka säätelee uni-valverytmiämme. Sopiva aikaikkuna nukahtamiselle syntyy meistä useimmilla iltayhdeksän ja aamuyhden välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että väsymme tuolloin luonnollisesti ja kaipaamme unta.

Aamuvirkuilla unen aikaikkuna voi avautua jo aiemmin ja iltavirkuilla vastaavasti myöhemmin.

Ongelmia syntyy silloin, kun luontainen unirytmimme ei vastaa arkielämäämme. Ihminen, joka tarvitsee kahdeksan tuntia unta, mutta väsyy luontaisesti vasta yhdeltä ja jonka täytyy ehtiä töihin kahdeksaksi, kärsii jatkuvasti univajeesta.

Sisäisen kellon vastaista arkirytmiä voi onneksi yrittää kääntää suotuisammaksi. Tämä onnistuu menemällä joka ilta nukkumaan viisi minuuttia aiemmin, kunnes on päästy sopivaan nukkumaanmenoaikaan. Nukkumaanmenoaikaa voi kääntää parissa viikossa noin tunnin. Hankalaa aamuherätystä voi puolestaan helpottaa esimerkiksi sarastusvalon avulla.

Huomaa, että rytmistä tulisi pitää kiinni myös viikonloppuna.

Lähteenä unitutkija Timo Partosen haastattelu
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

  • Avatar kirsti korpinoro 2019-05-28 16:06 (8 months lähtien)

    minulla on uniapnea todettu jo n.10 vuotta sitten ja on myös resmed air sence laite.nukun jo paremmin sen avulla.kurjaa on huonosti nukutuista vuosista,että siitä on ollut seurauksena ylipaino varsinkin vyötärölle,enkä saa sitä millään ruokavaliolla terveillä elämäntavoilla pois.kaikki huonosti nukkuminen alkooi aikoinaa 2 vuorotyötä.olen kokeillut unilääkkeitä mutta nyt on ollut parasta unilääkettä liikunnan ja ulkona olemisen lisääminen.nukun paljon paremmin kuin lääkkeillä aikoinaan.t. kirsti