Väsyttääkö? Näin helposti selvität oman unentarpeesi
Tuntuuko siltä, että vireystilassa on toivomisen varaa, vaikka nukut tunnollisesti seitsemän ja puoli tuntia joka yö? Näiden ohjeiden avulla selvität, mikä on oikea määrä unta sinulle.
Terve aikuinen pärjää yleensä 7–9 tunnin unilla, mutta unentarve on yksilöllinen eikä sama määrä unta riitä kaikille. Voit selvittää oman unentarpeesi hyvin yksinkertaisella keinolla.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Unentarve selviää helpoiten esimerkiksi loman aikana tai muun sellaisen jakson aikana, jolloin saat nukkua vapaasti ilman herätyskelloa.
- Mene illalla nukkumaan, kun väsyttää ja nuku aamulla, kunnes heräät luonnollisesti.
- Ensimmäisinä öinä saatat nukkua tavallista pidempään, jos univajetta on päässyt kertymään.
- Jatka, kunnes nukut vähintään kolmena yönä yhtä kauan. Olet löytänyt unentarpeesi!
Miten unirytmi vaikuttaa?
Mitäs sitten, jos saat tarpeeksi unta, mutta silti väsyttää? Meistä jokaisella on sisäinen kello, joka säätelee uni-valverytmiämme. Sopiva aikaikkuna nukahtamiselle syntyy meistä useimmilla iltayhdeksän ja aamuyhden välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että väsymme tuolloin luonnollisesti ja kaipaamme unta.
Aamuvirkuilla unen aikaikkuna voi avautua jo aiemmin ja iltavirkuilla vastaavasti myöhemmin.
Ongelmia syntyy silloin, kun luontainen unirytmimme ei vastaa arkielämäämme. Ihminen, joka tarvitsee kahdeksan tuntia unta, mutta väsyy luontaisesti vasta yhdeltä ja jonka täytyy ehtiä töihin kahdeksaksi, kärsii jatkuvasti univajeesta.
Sisäisen kellon vastaista arkirytmiä voi onneksi yrittää kääntää suotuisammaksi. Tämä onnistuu menemällä joka ilta nukkumaan viisi minuuttia aiemmin, kunnes on päästy sopivaan nukkumaanmenoaikaan. Nukkumaanmenoaikaa voi kääntää parissa viikossa noin tunnin. Hankalaa aamuherätystä voi puolestaan helpottaa esimerkiksi sarastusvalon avulla.
Huomaa, että rytmistä tulisi pitää kiinni myös viikonloppuna.
Lähteenä unitutkija Timo Partosen haastattelu
Kuvitus: iStockphoto
-
Kroonisessa väsymyksessä uni ei virkistä
Väsymys liittyy suurimpaan osaan sairauksista masennuksista syöpiin. Sitä voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, kuten valvominen ja vähäinen liikunta.
-
Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.
-
Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.
-
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
Pitkäaikaisista uniongelmista on tullut uusi kansansairaus, josta kärsii joka viides suomalainen. Milloin kannattaisi tutkia, mitä ongelman taustalta paljastuu?