Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
Tietoa | Uni |

Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen

HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.


Julkaisupäivä: 14.5.2019
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin unihoitajat ja psykologit ovat kehittäneet Uniterapia-sovelluksen, joka perustuu kognitiivisiin harjoituksiin helpottamaan unen tuloa ja vähentämään stressiä. Hoitoa on tarjolla paikkakunnasta riippumatta.

Digitaalisten harjoitusten on tutkimuksissa todettu auttavan unettomuuteen. Potilas voi tehdä niitä kotona itselleen sopivaan aikaan. HUSin terapiasovelluksessa on myös terapeutti, joka pitää yhteyttä potilaaseen.

Terapia taklaa ylivireyttä

Unettomuus voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, öisenä heräilynä tai liian aikaisena heräämisenä. Ongelman aiheuttaa monesti ylivireys, johon terapiaohjelmassa on tarjolla muun muassa lihas- ja hengitysrentoutta sekä tietoista läsnäoloa lisääviä harjoituksia.

Noin kahden kuukauden mittainen unettomuuden nettiterapia on potilaalle ilmainen. Terapia tähtää unirytmin säännöllistämiseen sekä uneen liittyvien haitallisten ajatusten ja käyttäytymismallien kitkemiseen.

Pyrkimys lääkkeettömään hoitoon

Eurooppalaisen unitutkimuksen yhdistys ESRS ja suomalainen Käypä hoito nostavat kognitiiviset terapiat parhaaksi hoitomuodoksi unettomuuteen. Nukahtamislääkkeitä voidaan tarvita akuutissa vaiheessa, mutta säännöllistä lääkitystä tulee suositusten mukaan harkita vasta, jos terapia ei riitä unettomuuden hoidoksi.

Nettiterapian myötä Käypä hoito -suosituksen mukaiseen unettomuuden hoitoon pääsy helpottuu. Terapiaan voi hakeutua kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä, esimerkiksi oman terveysaseman tai työterveyshuollon kautta.

Taustaa:

 • Tilapäiset uniongelmat ovat tavallisia ja yleensä harmittomia. Unettomuushäiriöstä on kyse, kun hyvistä nukkumisolosuhteista huolimatta nukahtaminen tai unessa pysymisen on vaikeaa ainakin kolme kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan, oireista on päivänaikaista haittaa, eivätkä muut sairaudet riitä selittämään oireilua. Tällöin kannattaa hakea apua.
 • Unettomuuden nettiterapia suoritetaan mobiililaitteella. Rekisteröinnin jälkeen sovellukseen voi kirjautua PIN-koodilla tai sormenjälkitunnistuksella.

Lue myös:

Unihäiriöt vaivaavat monia – sopiva hoito parantaa elämänlaatua

Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Maija Laakkpnen 2019-05-15 16:33 (9 months lähtien)

  Haluan tietoa unettomuuden hoitoon.

 • Avatar Sirkka Kariluoto 2019-05-28 09:46 (9 months lähtien)

  Hei, voisiko tähän terapiaan päästä Coronoriassa tehdyn uniapneadiagnoosin ja saman firman lääkärin tekemän arvion avulla, niin ettei tarvitsisi käydä erikseen lääkärissä. Minulle määrättiin c- palaute ja lääkkeitä. 4kk laite on ollut käytössä ja yksi lääkäri käynti ollut. Ei mene hyvin ja uusi lääkäri aika 1v kuluttua ( jos menis hyvin niin lääkäriaikaa ei olisi) Unihoitajien kanssa yhteys kun maskeja pitänyt vaihdella. Haluaisin kovasti tähän nettiterapiaan, sillä unirytmi on aivan pielessä.

 • Avatar Pentti Keränen 2019-05-29 05:46 (9 months lähtien)

  Olen kärsinyt unettomuudesta pari kymmentä vuotta ja lääkkeenä on Tenox, nykyään 10 mg kerran illalla. Nyt on tilanne mennyt niin pahaksi, että olen valvonut jo kolme yötä vain muutaman tunnin nukkumisella. Kun päivisinkään en saa unta, niin tilanne on kestämötön. Saisi kohan tuosta Husin terapiasta apua.