Puutuvatko sormet öisin? Taustalla voi olla rannekanavaoireyhtymä

Puutuvatko sormet öisin? Taustalla voi olla rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymää esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä. Puutuminen ja kipu voivat häiritä käden hienomotoriikkaa.


Julkaisupäivä: 20.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoa rannekanavaoireyhtymästä:

 • Rannekanava on kapea kanava ranteen luiden ja vahvan sidekudossiteen välissä.
 • Rannekanavan kautta kulkee jänteitä, verisuonia ja hermoja. Suurin hermo on keskihermo.
 • Rannekanava voi ahtautua monesta syystä siten, että muun muassa keskushermo jää ahtaalle. Yleisin syy ovat tulehdusreaktiot, jotka aiheuttavat nesteen muodostumista ja turvotusta kanavassa ja saavat siten hermon pinteeseen.
 • Jos keskihermo joutuu puristuksiin, se voi aiheuttaa oireita käteen ja sormiin.
 • Kuormituksen keventäminen lastan avulla on suositeltavaa, ja joissakin tapauksissa sen avulla voidaan välttyä leikkaukselta.

Mikä rannekanavaoireyhtymä on?

Ranteessa, kämmenen vieressä, kulkee leveä jännetuppi, jonka tehtävä on suojata ja tukea kyynärvarren jänteitä. Yhdessä ranneluiden kanssa tämä jännetuppi muodostaa anatomisen tunnelin, jota kutsutaan karpaalitunneliksi (karpos on ranne kreikaksi).

Rannekanavan kautta kulkee jänteitä, verisuonia ja hermoja. Suurin siinä kulkeva hermo on keskihermo. Se on yksi kolmesta kyynärvarren ja käden päähermoista. Se hermottaa useita kyynärvarren ja käden lihaksia ja se sisältää myös ne hermosäikeet, jotka antavat meille tunnon käsiin ja sormiin, kuten peukaloon, etusormeen, keskisormeen ja puoleen nimetöntä (keskisormen puoleiseen osaan) kämmenen puolella.

Rannekanavaoireyhtymää esiintyy 3–4 prosentilla aikuisväestöstä, useammin naisilla kuin miehillä. Esiintyvyys kasvaa iän myötä. Jotkut ammatilliset ryhmät ovat muita alttiimpia. Jotkut naiset saavat sairauden raskauden aikana. Se liittyy todennäköisesti siihen, että kehon nesteen määrä lisääntyy raskauden aikana, mikä siten kaventaa tilaa rannekanavassa.

Yleensä taustalla tulehdusreaktio

Rannekanavan tila supistuu eri syistä. Keskihermo joutuu silloin puristuksiin, ja hermon toiminta-alueelle eli käteen ja sormiin voi tulla oireita. Yleisin syy ovat tulehdusreaktiot, jotka aiheuttavat nesteen muodostumista ja turvotusta kanavassa ja saavat siten hermon pinteeseen. Tulehdus voi olla esimerkiksi jänteitä ympäröivä tulehdus, nivelreuma tai muu tulehdus. Aina ei kuitenkaan löydy ilmeistä syytä.

Rannekanavaoireyhtymä voi johtua myös muista sairauksista tai vammoista. Se voi syntyä ranteen murtumisen seurauksena, mutta sitä havaitaan myös hitaan aineenvaihdunnan, raskauden, diabeteksen, käden yksipuolisten liikkeiden aiheuttaman rasituksen seurauksena, esimerkiksi joissain ammateissa. Erityisen alttiina ammattiryhminä pidetään muun muassa tarjoilijoita, kampaajia, kirjoittajia, koneenkäyttäjiä, peltiseppiä, teurastajia, siivoustyöntekijöitä ja täriseviä työkaluja käyttäviä.

Oireina kipua ja tunnottomuutta

Diagnoosi tehdään tyypillisen sairaushistorian ja käden ja käsivarren fyysisen tutkimuksen löydösten perusteella. Diagnoosi voidaan vahvistaa niin sanotulla neurografialla (ENeG) eli hermojen johtonopeusmittauksella. Jos diagnoosi on tyypillinen oireiden ja löydösten perusteella, tutkimusta ei tarvitse aina tehdä.

Oireita voivat olla

 • kipu, pistely, puutumisen tunne ja/tai tunnottomuus alueella, joka vastaa hermon hermotusaluetta – ennen kaikkea keski- ja etusormessa.
 • peukalon lihasten halvaantuminen ja lihasten surkastuminen.
 • oireet voimistuvat usein yöllä tai kun käsivartta pidetään liikkumattomana. Oireet helpottavat usein kättä ravistelemalla tai hieromalla.
 • tunnon katoaminen sormenpäistä voi tehdä käsistä kömpelöt, mikä vaikeuttaa pienten esineiden käsittelyä ja heikentää hienomotoriikkaa ja liikkeiden tarkkuutta.
 • käsi voi tuntua heikolta painettaessa peukaloa pikkusormea vasten.

Hoitona lasta tai leikkaus

Hoito riippuu oireiden vaikeusasteesta ja toimintojen häviämisestä. Lievissä tai kohtalaisissa vaivoissa pyritään ensisijaisesti keventämään kuormitusta ortoosin eli lastan käytöllä, jonka avulla voidaan joissakin tapauksissa välttää leikkaus. Joskus hoito kortisoniruiskeella voi lieventää oireita, mutta oireet palaavat monissa tapauksissa kahden tai kolmen kuukauden kuluttua.

Omaa oloaan voi yrittää helpottaa vähäsuolaisen ruokavalion, kuntoilun tai laihduttamisen avulla. Jos oireyhtymän taustalla on tulehdus, korkeintaan parin viikon tulehduskipulääkekuurista voi olla apua.

Jos vaivat ovat pitkäkestoisia ja kuormituksen keventäminen ei tehoa, leikkaus on hyvä vaihtoehto. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se kestää noin 10 minuuttia. Se tehdään joko ”avoimena” tai endoskopiana eli tähystysleikkauksena. Leikkauksessa kirurgi halkaisee poikkisiteen, jotta hermolle jää paremmin tilaa ja se vapautuu puristuksesta.

Paraneeko rannekanavaoireyhtymä?

Tila voi olla ohimenevä ja parantua itsestään (noin joka kolmannessa tapauksessa). Raskauden aikaiset keskihermon oireet lievenevät useimmissa tapauksissa synnytyksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen kivut ja säryt häviävät yleensä lähes välittömästi. Alentunut tunto kädessä/sormissa voi kuitenkin jatkua useita viikkoja, poikkeustapauksissa jopa kuukausia.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Liisa Eklund 2019-04-4 12:41 (12 months lähtien)

  Minulla on ilmennyt nyt joulukuusta lähtien oikean käden kämmenessä, sormissa ja ranteesssa kovaa kipua ja sormissa tunnottomuutta.
  Viime yönä jälleen heräsin käden tunnottomuuteen ja sormien pistelyn.
  Minun reuma ja tulehdusarvot oli korkeattammikuuss? Reuma-, kortisoni lääkkeillä saatiin kipupois jaturvotus lakkaamaan.
  Nyt on ilmennyt jälleen tätä kipua.

 • Avatar MammaMaria 2019-04-5 19:45 (12 months lähtien)

  Minulta leikattu v.1997 oireet helpottivat heti. Liittyi aineenvaihdunnallisiin sairauksiini: fibromyalgia ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Työterveyshuolto tosin ei ottanut vaivaani vakavasti vaan nauroi päin naamaa. Onneksi oli lääkäri jolla oli itsellä leikattu ja pääsin heti asianmukaiseen hoitoon. TThuolto sai nuhteet ja anteeksipyyntömääräyksen. Eipä se enempää kestänyt kuin että ovi sulkeutui takana, sen jälkeen irvailtiin taas ...

 • Avatar Lasse Hildén 2019-04-7 22:39 (12 months lähtien)

  Oli monta vuotta kipuilua ja pistelyä, puutumista. Paheni oireet loppuvaiheessa. Nyt tehty kesällä 2018 oikea ranne ja tammikuussa 19 vasen. Oireet hävisi viikossa. Syitä voi olla monia mistä minulle tuli oireet. Työni koneistajana, koneasennus. aineenvaihdunta. Kannatti tehdä leikkaus, nyt ainakin hyvä olo. Toivottavasti pysyy.

 • Avatar Jaana Lamberg 2019-05-4 17:54 (11 months lähtien)

  Yöllä pidettävä ortoosi auttaa

 • Avatar Jyri Korhonen 2019-05-24 07:41 (10 months lähtien)

  Kipu on niin voimakas että yöunet ovat aika lyhyitä välillä, pitää ruveta varmaan varaamaan aika lääkärille,kipu on jatkunut useita kuukausia, minulla on todettu reuma, ja nivelrikko sekä 2 tyypin tiapeettes.

 • Avatar krister björk 2019-05-30 18:06 (10 months lähtien)

  Todettu moleimissa ranteessa ranne kanavan oireryhmä erittäin vakavana oikea ranne leikattu jouluviikolla 2018 ja leikkaus epäonnistui täydellisesti leikkaava erikois lääkäri teki paha mokaus vaikka on erikoistunut ranteisiin. Leikkaus haava tulehtui pahasti ja oikea käsi on tunneton sormissa ja täysin voimaton