Jännetuppi tulehtuu yksitoikkoisen työn seurauksena

Jännetuppi tulehtuu yksitoikkoisen työn seurauksena

Kyynärvarressa sijaitseva jännetuppi voi tulehtua ennen kaikkea liikarasituksesta, esimerkiksi yksitoikkoisen ja toistuvan työn seurauksena.

Kyynärvarressa ovat lihakset, jotka pitkien, sormiin kiinnittyneiden jänteiden avulla taivuttavat ja ojentavat sormia. Liikkeiden helpottamiseksi jänteet kulkevat ranteessa ja kämmenessä jännetuppien läpi.

Myös säären lihasten jänteet, joilla taivutetaan ja ojennetaan varpaita, menevät jännetuppien läpi kulkiessaan nilkkanivelessä.

Liikarasitus on yleinen syy jännetuppitulehdukselle

Jännetuppi on vuorattu sisäpuolelta kudoskalvolla, joka muistuttaa suuresti nivelkalvoa. Jännetuppi voi tulehtua ennen kaikkea liikarasituksesta, esimerkiksi yksitoikkoisen ja toistuvan työn seurauksena.

Jännetuppitulehdusta eli tenosynoviittia esiintyy usein sairauden merkkinä joidenkin reumasairauksien, kuten nivelreuman ja SLE:n, yhteydessä ja toisinaan myös kilpirauhasen vajaatoiminnan ja diabeteksen yhteydessä.

Oireina turvotusta, liikekipua ja painoarkuutta

Jännetuppitulehdus aiheuttaa paikallista turvotusta, liikekipua ja painoarkuutta. Jos tulehdus pitkittyy, jänteeseen voi joskus muodostua kohouma tai kyhmy, joka haittaa liikkuvuutta entisestään.

Jännetuppitulehdus tulee yleensä kämmenselkään tai kämmeneen.

Rasituksen poistaminen helpottaa oireita

Pääasiallinen hoitokeino on tulehtuneen jänteen rasituksen poistaminen ja tulehduskipulääkkeen lyhytaikainen käyttö. Nopeasti ja pitkään vaikuttavana hoitokeinona voidaan antaa pieni määrä kortisonia sisältävä paikallinen pistos tulehtuneeseen jännetuppiin.


Joissain tapauksissa, varsinkin jos jännetuppitulehduksen syynä on nivelreuma, oireet voivat jatkua tai palata takaisin. Tällaisessa tapauksessa oireet voidaan poistaa kirurgisella toimenpiteellä joko halkaisemalla tai poistamalla tulehtunut jännetuppi.

Kuvitus: iStockphoto