Suolistosyövän seulonta alkaa – kyseessä kotitesti
Tietoa | Suolistosyöpä

Suolistosyövän seulonta alkaa – kyseessä kotitesti

60–66-vuotiaat naiset ja miehet saavat kotona tehtävän seulontatestin postitse. Testi lähetetään heille vuoden loppuun mennessä.

Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä.

Ensimmäisenä suolistosyövän seulontatestin saavat kotiinsa 60-, 62-, 64- ja 66 -vuotiaat miehet ja naiset. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60–74-vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Seulontanäyte otetaan itse kirjeen mukana tulevan seulontatestin avulla. Testi tehdään WC-käynnin yhteydessä sivelemällä testitikkua ulosteessa. Tämän jälkeen testitikku suljetaan putkiloon ja putkilo tikkuineen lähetetään tutkittavaksi laboratorioon.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy vuotoon selvitetään. Seulominen ulosteen veritestillä löytää suoliston kasvaimet varhaisvaiheessa ja vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään.

Suolistosyöpä yksi yleisimmistä syövistä

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää, ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan myös lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

Suolistosyöpä todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, koska sen oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen avulla syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät.

Suomen Syöpärekisterin tekemien laskelmien mukaan seulonnat vähentävät suolistosyövän aiheuttamia erikoissairaanhoidon vuotuisia kustannuksia viidenneksellä.

Kuvitus: Shutterstock