Ihosyövän ennaltaehkäisy on helppoa – suojaudu auringolta
Tietoa | Ihosyöpä

Ihosyövän ennaltaehkäisy on helppoa – suojaudu auringolta

Auringon UV-säteily etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa sekä ihon palaminen ovat ihosyövän riskitekijöitä.

Liika auringossa oleskelu vähissä vaatteissa aiheuttaa ihosyöpää.  Tämän takia erityisesti lapset ja nuoret on hyvä suojata auringolta.

Ihosyöpiä ovat muun muassa tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma.

Melanooma on näistä vaarallisin, sillä se lähettää etäpesäkkeitä ja leviää nopeasti. Melanoomariski on suurempi ihmisillä, joiden iho on palanut monta kertaa auringossa erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa tai solariumissa.

Ihosyöpää voidaan ennaltaehkäistä

95 prosenttia ihosyövistä voidaan ennaltaehkäistä oikeanlaisella käyttäytynmisellä. Auringon UV-säteiy on voimaimmillaan Suomessa touko–elokuussa klo 11–15.

Hakeudu varjoon

Ensisijaisesti suojautuminen tapahtuu hakeutumalla varjoon. Varjossa UV-säteilyä saa puolet vähemmän kun auringossa. Pystyasennossa ei pala myöskään niin helposti kuin makuulla, jolloin aurinkoa saa nelikertaisen määrän. Myös liikkuessa aurinko jakaantuu myös tasaisemmin iholle kuin makuulla.


Vaatteet ja aurinkolasit

Vaatteet antavat iholle hyvän aurinkosuojan. Värikkäät ja tummat paksukankaiset vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat ohutkankaiset. Leveälierinen hattu on lippalakkia parempi suoja, sillä se suojaa myös korvia palamiselta samalla.

Myös silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, sillä lapsen silmän linssi päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen ja säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä. Aurinkolaseissa oleva merkintä UV 100% tai UV 400 kertoo, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

Aurinkovoide auttaa suojautumisessa

Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn, erityisesti UVB-säteilyn pääsyä iholle. Erityisesti herkkäihoisten kannattaa käyttää voidetta.

On hyvä kuitenkin muistaa, että suurikaan suojakerroin ei suojaa täydellisesti auringon UV-säteilyltä, eikä sen avulla saa pidentää auringossaoloaikaa. Vaikka iho olisi voideltu, se saa säteilyä sitä enemmän mitä kauemmin auringonpaisteessa oleskellaan.

Huomionarvoista: 

  • Jos sinulla on paljon maksaläiskiä ja syntymämerkkejä, kannattaa olla itse perillä niiden väristä ja muodosta ja tarkkailla mahdollisia muutoksia. Ota säännöllisesti valokuvia ja vertaa niitä. Jos näyttää siltä, että syntymämerkki muuttaa väriä, muotoa, kasvaa tai kutisee, tai jos haava ei parane moneen viikkoon, on tärkeä hakeutua lääkäriin. 
  • On erittäin tärkeää muistaa suojata itsensä, välttää auringonottoa ja vähät välittää ruskettuneeseen ihoon liittyvistä ihanteista.
  • Ensinnäkin kannattaa välttää aurinkoa, kun sen säteily on voimakkaimmillaan. Pysy varjossa tai sisätiloissa kello 11–15 välisenä aikana. Alle vuoden ikäisiä lapsia ei ylipäänsä pitäisi pitää suorassa auringonvalossa.
  • Hyvä keino on myös suojata iho vaatteilla. Pitkähihainen pusero, mukavat housut ja hattu riittävät hyvin suojaksi.
  • Alueille, joita vaatteet eivät suojaa, kannattaa levittää korkealla suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta. Se vähentää ihovaurioiden riskiä, kunhan et itse pidennä auringossa viettämääsi aikaa. Käytä vedenkestävää aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin (mieluiten 50) ja joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. On tärkeä levittää voidetta paksu kerros, jotta sillä on vaikutusta. Levitä voidetta uudelleen muutaman tunnin kuluttua tai uinnin jälkeen.
  • Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ja ehkäpä yksinkertaisimpana neuvona: älä käy solariumissa. Solarium voi aiheuttaa ihosyöpää samalla tavoin kuin luonnollinen aurinko. Se on erittäin vaarallinen lapsille ja nuorille.

Toimittaja: Lovisa Dahlström 
Päivittänyt: Lotta Laine
Lähde: Säteilyturvakeskus
Kuvitus: iStockphoto