Tippuritartunnat lisääntyneet – vain kondomi suojaa
Tietoa | Tippuri

Tippuritartunnat lisääntyneet – vain kondomi suojaa

Tippuritartuntoja havaitaan Suomessa vuosittain noin 300. Puolet tartunnoista on tuotu ulkomailta, esimerkiksi Itä-Aasiasta.

Tippuri on sukupuolitauti, jonka aiheuttaja on Neisseria gonorrhoeae -bakteeri, eli gonokokki. Tippurin esiintyvyys on jälleen lisääntynyt.

Miten tippuri tarttuu?

Tippuri tarttuu seksikontaktin kautta. Sen lisäksi tauti voi tarttua synnytyksen aikana lapseen, mikäli äiti sairastaa tippuria. Tippuritartunnan saaneelle lapselle voi kehittyä raju silmätulehdus.

Mitkä ovat tippurin oireet?

Toisin kuin klamydia, tippuri aiheuttaa useimmissa tapauksissa selviä oireita, joista tavallisin on kipu. Kuitenkin jopa puolet tippuritartunnan saaneista naisista ovat vähäoireisia tai oireettomia ja miesten kohdalla vähäoireisia tai oireettomia tartunnansaajia on noin kolmasosa.

Miehillä ensimmäinen oire yleensä on virtsaamisen vaikeus. Voimakasoireisissa tapauksissa virtsaamisvaikeutta ja -kipua on verrattu ”piikkilangan virtsaamiseen”. Lisäksi virtsaputkesta voi tulla märkävuotoa, joka taudin alkuvaiheessa on vähäistä ja limaista, mutta muuttuu runsaammaksi ja märkäiseksi taudin edetessä.

Naisilla tippurin oireet ovat usein vähäisemmät ja taudin luonne hiipivämpi. Voi esiintyä virtsaamisvaikeutta ja ylimääräistä eritevuotoa vaginasta. Erite voi muuttua pahanhajuiseksi ja märkäiseksi.

Kaikilla sukupuolilla voi ilmetä tippurin aiheuttama nielutulehdus, joka useimmin ilmenee itsenäisenä oireena ilman sukupuolielinten oireita.

Tippuri voi ilmentyä myös peräsuolen tulehduksena, mikäli tartunta on saatu anaaliseksin yhteydessä. Oireitten voimakkuus voi vaihdella paljon lähes oireettomasta tautimuodosta aina rajuun tulehdukseen, jossa peräsuolesta tulee veristä märkävuotoa.

Miten tippuri todetaan?

Tippuria aiheuttava bakteeri todetaan laboratoriossa mikroskooppitutkimuksen avulla. Tutkimusta varten tarvitaan pumpulitikulla otettava näyte virtsaputkesta tai muusta infektiofokuksesta (kohdunkaula, nielu tai peräsuoli) ja märkänäyte viljellään laboratoriossa tippuribakteerin löytämiseksi.

Miten tippuria hoidetaan?

Tippuria ei voi hoitaa itse, vaan heti, jos epäily taudista herää, on hakeuduttava lääkäriin. Tippuri hoidetaan antibioottikuurilla.

Hoidon onnistuminen on varmistettava nukleiinihappotestillä 3–4 viikon kuluttua kuurista. Vakituisen kumppanin tutkiminen, partnerien jäljitys ja tartuntatauti-ilmoituksen teko kuuluvat tippurin hoitoon.

Vinkkejä

  • Harrasta turvaseksiä – käytä kondomia, myös suuseksissä.
  • Mikäli epäilet tartuntaa, ota yhteyttä lääkäriin tutkimusta ja mahdollisesti tarvittavaa hoitoa varten.

Asiantuntijat: Flemming Anderssen ja Arne Wickströn, ylilääkäri, Ihoklinikka Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
Päivittänyt: Jussi Vaahtovuo
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kuvitus: iStockphoto