Toistuvat hiivatulehdukset vaivaavat Christinaa: "Tulehdus tuli täytenä yllätyksenä"
Nelilapsinen perheen äiti Christina on saanut toistuvia hiivatulehduksia sen jälkeen, kun sai ensimmäisen lapsensa kahdeksan vuotta sitten. Syy oireilulle saattaa piillä elintapatekijöissä.
Ensimmäisen varsinainen tulehdus tuli silloin kun Christina oli raskaana.
– Minulla ei ollut koskaan ollut emättimen hiivaa, joten tulehdus tuli täytenä yllätyksenä, hän kertoo.
Kirvely ja kutina emättimen suulla sekä polttelu yhdynnässä saivat hänet hakeutumaan gynekologille. Tämä totesi emättimen hiivatulehduksen, ja Christina sai siihen paikallishoitotuotteita.
– Raskauden aikana vältetään tablettimuotoista hoitoa, ja siksi hiivatulehdusta hoidetaan paikallisesti, kertoo Eva Rylander, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri.
Ensimmäisen raskauden jälkeen Christina on saanut säännöllisin väliajoin hiivatulehduksia, joihin hän on saanut sekä tabletteja että paikallishoitoa. Eva Rylanderin mukaan toistuvat hiivatulehdukset 20–40 vuotiailla naisilla ovat yleistyneet.
– Se luultavasti johtuu elintapatekijöistä. Lisäksi montaa nuorta naista alkaa vähitellen kirvellä alueella, luultavaksi siksi että limakalvot ovat ajan mittaan ”ottaneet itseensä”. Yhdyntäkipuakin voi olla. Sitä ilmenee varsinkin naisilla, jotka ovat useasti hoitaneet vaivaa reseptivapailla sienivoiteilla ja emätinpuikoilla.
Aina oireet eivät kerro hiivatulehduksesta
Kirvelyä ja paksua kokkareista valkovuotoa voi myös esiintyä ilman että on kyse hiivatulehduksesta. Joskus stressi voi aiheuttaa lisääntynyttä alapään ”hikoilua”.
Emättimen seinämistä irtoaa paljon soluja, ja kun emätin on normaalin kostea, muodostuu paksua valkovuotoa, joka muistuttaa hiivatulehduksessa muodostuvaa valkovuotoa.
– Vuoto voi olla hyvin hapanta, ja se voi myös kirvellä, Eva Rylander kertoo.
Evan mukaan on tärkeää miettiä omia elintapojaan. Jotkut tekijät voivat helpottaa hiivatulehduksen uusiutumista ja aiheuttaa esimerkiksi kirvelyä.
– Jos naisella on ollut useita antibiootteja vaativia infektioita viime vuosina, aktiivinen seksielämä, paljon stressiä tai hän on käyttänyt ehkäisypillereitä, nämä voivat auttaa hiivaa kasvamaan ja aiheuttamaan oireita. Useimmilla naisilla on normaalistikin hieman hiivasientä emättimessä ja suolistossa, mutta immuunipuolustus varmistaa, ettei hiiva saa yliotetta.
Toimittaja: Besima Aho
Kuvitus: iStockphoto
-
Sukuelinherpesinfektioon ei ole parantavaa hoitoa – voi uusiutua monesti
Sukuelinherpes tunnetaan erityisesti sen aiheuttamista kivuliaista rakkuloista. Tauti voi uusiutua monta kertaa, mutta uusimiset ovat oireiltaan lievempiä.
-
Kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä – vaatii antibioottihoidon
Kuppa on hyvin hoidettavissa antibiooteilla. Hoitamaton kuppa voi puolestaan aiheuttaa vakavia oireita.
-
HPV-rokote on kuin vakuutus kohdunkaulan syövän varalta
HPV-rokote eli ihmisen papilloomavirusrokote on ollut suomalaisten tyttöjen rokoteohjelmassa vuodesta 2013, ja sitä kohtaan tunnetaan edelleen epäluuloa. Noin neljäsosa tytöistä jättää rokotteen ottamatta.
-
Yleinen HPV-infektio paranee usein itsekseen, mutta voi joskus kehittyä syöväksi
Valtaosa ihmisistä saa elämänsä aikana HPV-infektion, mutta suurin osa infektioista paranee itsestään. Pahimmillaan infektio voi kuitenkin kehittyä syöväksi.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja