silmän lähikuva
Tietoa | Silmät

Salamointia tai riekaleita näkökentässä? Lasiaisen irtauma on yleinen vaiva

Näkökentässä liikkuvat kuviot ja pienet samentumat ovat normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jonka moni tunnistaa. Lasiaisen irtauma on yleensä vaaraton, mutta se voi johtaa verkkokalvon irtaumaan, joka vaatii pikaista hoitoa.

Lasiaisella tarkoitetaan silmän sisällä sijaitsevaa geelimäistä hyytelöä. Lasiainen liittyy silmän kehitykseen sikiökautena ja se on näkemisen kannalta tarpeeton.

Kysyimme silmäsairauksien erikoislääkäri Ilkka Immoselta, mistä lasiaisen irtaumassa on kyse ja pitääkö siitä olla huolissaan.

Miksi lasiainen irtoaa?

Geelimäinen lasiainen on kiinnittynyt verkkokalvoon, mutta kiinnitys on silmän takaosissa hyvin heikko. Lasiaisen rakenteet kutistuvat yleensä iän myötä, jolloin lasiainen irtoaa verkkokalvosta.

– Geelimäinen rakenne menee kasaan ja siitä tulee kuin klimppinen kiisseli ja lopputila korvautuu juoksevammalla nesteellä, Ilkka Immonen sanoo.

Kuinka yleistä se on?

Noin kaksi kolmasosaa ihmisistä saa lasiaisen irtauman jossain vaiheessa. Se irtoaa yleensä noin 50–70-vuotiaana. Likinäköisillä lasiainen irtoaa aiemmin, kaukonäköisillä puolestaan myöhemmin.

Miten lasiaisen irtauma oireilee?

Kaikille lasiaisen irtauma ei aiheuta mitään oireita. Usein irtauman kuitenkin huomaa näkökenttään tulevista samentumista, jotka voivat muistuttaa silmässä kelluvia riekaleita. Irtaumaan voi liittyä myös valon välkkeen kokemus tai salamointi.

Onko lasiaisen irtauma vaarallinen?

Lasiaisen irtauma itsessään ei ole vaarallinen, mutta se voi irrotessaan repiä reiän verkkokalvoon. Reikä voi johtaa verkkokalvon irtaumaan, joka johtaa pahimmillaan hoitamattomana sokeutumiseen.

Jos verkkokalvoon syntyy reikä, saattaa siihen liittyä verenvuotoa tai reiän kautta lasiaiseen voi päästä pigmenttihippuja, jotka voidaan aistia eräänlaisena nokisateena. Siispä, jos näkökentässä esiintyy sekä salamointia että nokisadetta, kannattaa hakeutua tutkimuksiin pikimmiten.

Miten lasiaisen irtaumaa hoidetaan?

Lasiaisen irtaumaa ei tarvitse hoitaa. Kuitenkin, jos oireet ovat voimakkaat, ilman silmälääkärin tutkimusta on mahdotonta päätellä, onko kyseessä lasiaisen irtauma vai reikä verkkokalvossa. Jos salamointia esiintyy runsaasti päivittäin, suositellaan hakeutumista silmälääkäriin lähimpien viikkojen tai kuukausien aikana verkkokalvon tilanteen tarkistamiseksi.

– Lasiaisen irtauman oireiden perusteella verkkokalvo on tutkittava perusteellisesti.

Kuvitus: iStockphoto