Silmänpohjan rappeuma – tunnetko kuivan ja kostean muodon eron?
Tietoa | Silmät

Silmänpohjan rappeuma – tunnetko kuivan ja kostean muodon eron?

Silmänpohjan ikärappeuma liittyy ikääntymiseen ja ilmenee tarkan näön alueen vaurioitumisena. Ikärappeuma jaetaan kuivaan ja kosteaan muotoon.

Tarkan näön aluetta käytetään lukemisessa, television katselussa, autolla ajamisessa ja kasvojen tunnistamisessa. Tarkan näkökyvyn heikkeneminen vaikuttaa kaikkiin näihin toimintoihin.

Silmänpohjan ikärappeuma jaetaan yleensä kuiviin ja kosteisiin muutoksiin. Noin 80 prosenttia ikärappeumasta on kuivia muutoksia ja loput kosteita.

Kostea muoto

Kosteita muutoksia tapahtuu, kun verkkokalvon alle kasvaa uusia verisuonia elimistön vastauksena heikkoon hapensaantiin ja haitallisten aineiden varastointiin makulaan. Nämä verisuonet poikkeavat normaaleista.

Niiden seinämän läpi tihkuu usein nestettä ja monesti esiintyy myös suoranaista verenvuotoa. Tämän seurauksena makula ei enää ole sileä vaan pullistunut. Kun katse kohdistetaan johonkin ja kuva heijastuu verkkokalvolle, ilmenee viivojen vääristymistä. 

Hoitamattomana muutokset voivat johtaa solukuolemaan makulassa ja vaikeaan näkövammaan. Kostean muodon ikärappeumassa näön menetys tulee yleensä nopeasti ja seurauksena on useammin vakavia vammoja.

Kuiva muoto

Kuivat muutokset aiheutuvat verkkokalvon keskeisen alueen tärkeiden solujen hitaasta hajoamisesta. Prosessi on yleensä suhteellisen hidas ja voi kestää useita vuosia. Lopputuloksena on vaurio keskeisessä näkökentässä. 

Jos sairaus on vain toisessa silmässä, on tavallista, ettei ihminen huomaa mitään, ennen kuin myös toiseen silmään alkaa tulla oireita.

Yhteistä molemmille muodoille on, että näköhäiriö on vain keskeisessä näkökentässä ja että näkökyky sivuille on yleensä kunnossa. Tästä seuraa se, että vaikka potilailla on siinä määrin vakava näkövamma, etteivät he voi lukea tai ajaa autoa, heillä on kuitenkin jäljellä niin paljon näkökykyä, että he pärjäävät kohtuullisesti ainakin tutussa ympäristössä.

Kirjoittaja: Oliver Bjelkin, Skaraborgin sairaalan silmäklinikan ylilääkäri, Skövde
Kuvitus: iStockphoto