Silmän siipikalvo voi haitata näkökykyä
Tietoa | Silmät

Silmän siipikalvo voi haitata näkökykyä

Siipikalvo eli pterygium on verisuonitettu muutos, jossa sidekalvoa kasvaa sarveiskalvon päälle. Tila korjataan leikkauksella, mutta sairaus voi uusiutua.


Julkaisupäivä: 6.9.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Pterygium on silmän valkoiseen osaan – yleensä nenän puolella – syntyvä paksuuntuminen, joka voi kasvaa sarveiskalvon päälle ja vaikuttaa näköön. Sairaus voi esiintyä yhdessä tai molemmissa silmissä.

Muutos muistuttaa siipeä

Kivuton paksuuntuma, joka on usein muodoltaan kärpäsen siipeä muistuttava, syntyy silmänvalkuaista peittävälle ohuelle sidekalvolle. Muutos ilmenee tasaisena paksuuntumana, joka kasvaa silmänvalkuaisessa silmäkulmasta kohti sarveiskalvon keskustaa.

Kuivuus ja kuumuus riskitekijöitä

Siipikalvo kehittyy yleensä aurinkoisessa, pölyisessä tai tuulisessa ympäristössä paljon aikaa viettäville henkilöille. Sidekalvon liiallisen kuivumisen sekä kuumien ja pölyisten olosuhteiden arvellaan olevan siipikalvon syntyyn liittyviä riskitekijöitä.

Diagnoosi usein selkeä

Havaittu muutos on usein sairaudelle tyypillinen. Silmälääkäri arvioi leikkaushoidon tarpeellisuuden ja määrittää potilaan oireita helpottavan jatkohoidon.

Hoito oireenmukaista

Sairauden varhaisvaiheessa riittää usein silmien kostuttaminen silmätipoilla. Sairauteen voi liittyä myös tulehduksellisia jaksoja, joita hoidetaan lyhyillä kuuriluontoisilla lääkityksillä. UV-säteilyn välttäminen voi hidastaa sairauden etenemistä. Siipikalvon kasvun edistyessä harkitaan leikkaushoitoa, jos sairaus alkaa haitata näkökykyä.

Uusiutuminen mahdollista

Siipikalvon kasvu on vaaraton sairaus ja sen etenemiseen voi kulua vuosia ja leikkaushoitoon ryhdytään yleensä vasta näkökyvyn heiketessä.  Siipikalvo voi uusiutua leikkauksen jälkeen.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto