särkylääkepäänsärky
Tietoa | Migreeni

Katkaise kierre: Särkylääkepäänsärky on merkki särkylääkkeiden liikakäytöstä

Särkylääkkeiden liiallisen käytön ensimmäinen haittavaikutus on päänsärky. Viimeistään päänsäryn kehittyessä on syytä katkaista vaarallinen kierre.

Jos särkylääkkeiden liikakäyttö jatkuu, myös vakavammat haittavaikutukset ovat mahdollisia: ensin kehittyy lääkepäänsärky, jota voi seurata mahahaava tai maksa- tai munuaisvauriot.

Miten särkylääkkeitä käytetään turvallisesti?

Särkyyn on turvallista ottaa särkylääkettä satunnaisesti. Jos kärsii kovista kivuista, särkylääke voi auttaa toimintakyvyn palauttamisessa. Esimerkiksi migreenikohtauksesta ei kannata kärsiä pitkään, sillä kipu voi usein toistuessaan ja pitkään jatkuessaan kroonistua.

Särkylääkkeitä ei kuitenkaan ole turvallista käyttää jatkuvasti. Kaikkein haitallisinta onkin ottaa vaikka vain parikin särkylääkettä päivässä pitkän aikaa. Sen sijaan suurikin määrä särkylääkettä kerralla on turvallinen, kun sen käyttö ei jatku paria viikkoa pidempään.

Mistä särkylääkepäänsäryn tunnistaa?

Särkylääkepäänsäryssä särky on päivittäistä tai lähes päivittäistä. Se herättää usein aamuyöllä illalla otetun särkylääkkeen vaikutuksen heiketessä. Särky on tylppää ja siihen voi liittyä pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia. Lääkepäänsäryn voi tunnistaa myös siitä, että se ei tunnu samalta kuin särky, jonka takia särkylääkettä on alun perin otettu.

Mistä lääkepäänsärky johtuu?

Mikä tahansa särkylääke voi johtaa lääkepäänsärkyyn, jos sitä käytetään liian usein tai liian pitkään. Säryn taustalla voi olla mikä tahansa käsikauppa- tai reseptisärkylääke tai migreenin täsmälääke triptaani.

Eri lääkkeet aiheuttavat lääkepäänsärkyä eri tavoin. Tulehduskipulääkkeet muuttavat aivoissa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa. Triptaanit puolestaan aiheuttavat ponnahdusvaikutuksen: särky alkaa, kun lääkkeen vaikutus lakkaa. Kummassakin tapauksessa lääkettä tarvitaan jatkuvasti suurempia määriä, jotta särky pysyy aisoissa.

Samanlainen särky voi syntyä myös kahvin, kofeiinitablettien, teen tai kolajuoman runsaasta nauttimisesta.

Kenelle särky voi kehittyä?

Kukaan ei ole lääkepäänsäryltä turvassa, jos käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa pitempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti. Triptaaneilla ja kodeiinia tai kofeiinia sisältävillä yhdistelmävalmisteilla raja on kaksi tai useampi käyttöpäivää viikossa.

Miten särkylääkekierteen saa katkaistua?

Ainoa tapa päästä eroon särkylääkepäänsärystä on lopettaa niiden ottaminen joksikin aikaa kokonaan. Lopettaminen auttaa, mutta aikaa voi kulua viikosta jopa pariin kuukauteen. Tehokkain keino on lopettaa särkylääkkeiden käyttö seinään, sillä hidas vähentäminen epäonnistuu useammin.

Kun lääkkeiden käytön lopettaa kerralla, lopettamisesta seuraa takuulla vieroitusoireita, jotka ilmestyvät parin vuorokauden sisällä ja kestävät pahimmillaan kaksi viikkoa. Vieroituskuurin aikana tulee juoda paljon kofeiinittomia nesteitä.

On todennäköistä, että särkylääkkeisiin täytyy turvautua uudelleen, mutta vieroituskuurin jälkeen pitäisi pyrkiä viettämään useampi viikko ilman särkylääkkeitä. Jos päänsäryt vaivaavat usein, eikä satunnainen särkylääkkeiden käyttö riitä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Tällöin voi olla syytä kokeilla säännöllisesti käytettävää estolääkettä.  

Lähteet: Suomen Migreeniyhdistys, Terveyskirjasto

Lue myös:

Mikä laukaisee migreenikohtauksen?

Näin helpotat migreenin oireita