Rintatulehdus on kivulias – tehokas rinnan tyhjennys on ensisijainen hoito
Tietoa | Infektiot

Rintatulehdus on kivulias – tehokas rinnan tyhjennys on ensisijainen hoito

Rintatulehdus eli mastiitti on imetyksen aikainen rintatulehdus, joka voi vaatia talttuakseen antibioottihoidon. Lapsi saa imeä maitoa myös tulehtuneesta rinnasta.


Julkaisupäivä: 30.4.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Rintatulehdus ilmaantuu yleensä muutama viikko synnytyksen jälkeen. Yleisiä rintatulehduksen oireita ovat maidon patoutuminen, että maito ei tule ulos ja kivut rinnassa. Rinnan iho muuttuu kovaksi, punaiseksi ja turvonneeksi, ja kuume, vilunväristykset, päänsärky ja huono ruokahalu ovat yleisiä.

Jos rintatulehdus jatkuu useita päiviä ilman hoitoa, voi kehittyä myös rintapaise, joka on onteloon kertynyttä märkää. Tuolloin rinta turpoaa, ja rinnan sisällä tuntuu aristava kyhmy.

Rintatulehdusta esiintyy noin viidellä prosentilla lapsivuodeaikana imettävistä naisista.

Syynä usein stafylokokkibakteeri

Rintatulehdus kehittyy yleensä useissa vaiheissa. Ensiksi maitotiehyet tukkeutuvat, sen jälkeen rintaan voi päästä bakteereita tai maito voi puristua rintarauhaskudokseen. Rintarauhaskudoksessa oleva maito, jossa on tai ei ole bakteereita, aiheuttaa tulehdusreaktion. Yleisimpiä bakteereita ovat keltaiset stafylokokit, jotka tunkeutuvat sisään nännien ympärillä olevien ihon halkeamien kautta ja pääsevät maitotiehyisiin.

Rintatulehduksen riskitekijöitä ovat rintaan kerääntynyt maito, tukkeutuneet maitotiehyet sekä haavat ja rikkoutuneet nännit. Rintarauhasiin seisomaan jäänyt maito tai tukkeutuneet maitotiehyet voivat käynnistää rintatulehduksen, joka on pahimmillaan hyvin kivulias. Koska maito ei tyhjene, se muodostaa hyvän kasvualustan bakteereille. Nännien haavaumat tai halkeamat aiheuttavat lähes kuusi kertaa suuremman rintatulehdusriskin naisilla, joilla ei ole koskaan ollut rintatulehdusta ja noin kolme kertaa suuremman riskin naisilla, joilla on aiemmin ollut rintatulehduksia, verrattuna naisiin ilman haavaumia ja halkeamia.

Väärä imetystekniikka lisää nännien aristuksen riskiä, mutta rintatulehduksen voi saada hyvästä imetystekniikasta huolimatta. Muita rintatulehduksen riskitekijöitä ovat heikentynyt yleiskunto, rintatulehdus edellisen raskauden aikana, tiukasti istuvat rintojen tyhjenemistä haittaavat rintaliivit ja äkillinen imetyksen aikavälin muutos.

Miten tauti diagnosoidaan?

Rintatulehdusdiagnoosi tehdään oireiden perustella: kova, turvonnut, aristava, lämmin ja punainen rinta. Myös kuumetta, flunssaista oloa ja vilunväristyksiä voi esiintyä. Kainaloissa esiintyy turvonneita imusolmukkeita, joskus punaisia raitoja rinnasta kainaloon. Nännien haavaumat tai halkeamat lisäävät bakteeri-infektion todennäköisyyttä.

Tehokas tyhjennys tärkein hoitomuoto

Tehokas rintojen tyhjennys on täysin ratkaiseva rintatulehduksen hoidossa, ja se usein riittää ensimmäisen päivän aikana, ellei yleiskunto ole heikko ja kuume korkea. Rinta on tyhjennettävä kunnolla noin kahden tunnin välein koko päivän ajan, sekä muutaman kerran yöllä. Sillä on yleensä hyvä vaikutus, ja se voi tehdä antibioottien käytöstä tarpeetonta. Rinnan lämmittäminen esimerkiksi suihkulla tai hiustenkuivaajalla voi helpottaa tyhjentämistä. Rintaliivejä tulee myös käyttää tukemaan rintaa. Kun rinnat tyhjennetään säännöllisesti, bakteeriton rintatulehdus kestää noin kolme päivää ja etenee bakteeri-infektioksi vain yhdessä tapauksessa 20:stä.

Bakteerien aiheuttamassa rintatulehduksessa, jota hoidetaan toistuvalla rintojen tyhjennyksellä sekä antibiooteilla, tulehdus kestää keskimäärin kaksi päivää.

Naisen tulee normaalisti jatkaa imettämistä rintatulehduksesta huolimatta, ja se on osa hoitoa. Ainoa poikkeus on tilanne, jossa rintapaise tyhjentyy rintatiehyisiin. Silloin imetys tulehtuneesta rinnasta on keskeytettävä muutamaksi päiväksi aloitetun antibioottihoidon jälkeen, kunnes maidon ulkonäkö on normaali. Jos imetystä on kipujen vuoksi vaikea jatkaa, voit käyttää rintapumppua rinnan tyhjennykseen.

Apteekeista löytyy hyviä voiteita, joilla nännit voi voidella, jotta välttyy halkeamilta ja haavaumilta. Nämä ovat hyviä toimenpiteitä rintatulehduksen kehittymisen rajoittamiseen.

Jos rinnan tyhjentämisellä ei ole vaikutusta, lääkäri hoitaa sairauden antibiooteilla. On tärkeää jatkaa yleensä 10–14 päivää kestävä hoito loppuun, jotta tulehdus ei ala uudelleen. Lapsi saa imeä maitoa myös antibioottikuurin aikana.

Hoida rintoja tulehdusten ehkäisemiseksi

Uusia rintatulehduksia voi ehkäistä:

  • Pidä rinnat lämpiminä. Tämä on erityisen tärkeää talvella.
  • Hiero rintoja, joista löydät kovia, aristavia rauhasia.
  • Rintoja kannattaa imetyksen aikana hoitaa huolella neuvolan ohjeiden mukaan.
  • Varmista, että nännit eivät ole liian kosteat valumisen vuoksi. Se tehdään vaihtamalla rintasuojukset usein.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto, THL