Streptokokkien aiheuttama angiina on kivulias nielutulehdus
Tietoa | Nielutulehdus

Streptokokkien aiheuttama angiina on kivulias nielutulehdus

Streptokokkien aiheuttama nielutulehdus vaatii hoidokseen antibioottikuurin. Selkeimmät oireet ovat usein kova kurkkukipu ja korkea kuume.


Julkaisupäivä: 24.1.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Streptokokit ovat tavallisin bakteerin aiheuttaman nielutulehduksen syy. Usein bakteeri-infektiota edeltää virusinfektio, kuten flunssa, johon liittyy pientä epämukavuutta kurkussa. Jos sairastut flunssan lisäksi streptokokkitulehdukseen, tulet merkittävästi sairaammaksi, kurkkukivut lisääntyvät ja nielemisvaikeudet kasvavat. On yleistä, että ääni puuroutuu, aivan kuin kurkussa olisi ”kuuma peruna”. Yleensä imusolmukkeet, jotka voit tuntea kaulan ulkoreunalla, suurentuvat ja muuttuvat aroiksi. Useimmille nousee kuume (38–40°C), ja myös päänsärky on yleistä.

Pienillä lapsilla oireet voivat olla epäselvemmät. He saattavat valittaa vatsakipuja tai muuttua veltoiksi ja jättää syömättä. Joskus oireena voi olla korvakipu. Yskä on harvinainen.

Tauti on yleisin syksyllä ja talvella, ja se voi puhjeta pieninä epidemioina, jolloin monet tarhassa tai koulussa saavat tartunnan.

Mikä aiheuttaa angiinan?

Nielutulehdus alkaa usein virusinfektiolla. Virusinfektio voi heikentää immuunipuolustusta ja siten edesauttaa nielussa normaalisti olevien streptokokkibakteerien tunkeutumista limakalvoihin aiheuttaen voimakkaamman tulehduksen. Terveessä väestössä bakteeri voidaan osoittaa 1–21 prosentilla tutkituista.

Epidemioiden aikana streptokokit voivat levitä ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Tämä aiheuttaa tartuntariskin, jos lähiympäristössäsi on sairastuneita henkilöitä. Tämä infektio on kuitenkin paljon vähemmän tarttuva kuin tavallisimmat virusinfektiot, kuten influenssa ja flunssa.

Miten tulehdus diagnosoidaan?

Useimmilla, joiden kurkku on kipeä, on virusinfektio. Streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen sairaushistoria voi kuitenkin olla niin tyypillinen, että se antaa lääkärille vahvan epäilyksen tilasta. Streptokokkitulehduksessa kurkun nielurisat (tonsillit) ovat tulehtuneet ja punaiset, ja usein nielurisojen päällä on myös valkoinen peite tai valkoisia pilkkuja. Kaulan imusolmukkeet ovat yleensä voimakkaasti turvonneet ja arat.

Toisaalta myös viruksen aiheuttama nielutulehdus voi aiheuttaa samanlaisia oireita, joten ainoan luotettavan diagnoosin antaa nieluviljely tai pikatesti:

  • Nielusta otetulla pikatestillä voidaan muutaman minuutin kuluessa melko suurella varmuudella vahvistaa, onko sinulla nielussa streptokokkeja (”strep-testi”). Siinä käytetään pumpulipuikkoa, jolla pyyhitään nielurisojen päältä. Tulos on luettavissa muutaman minuutin kuluessa. Pikatesti toteaa kuitenkin vain kaksi kolmasosaa streptokokin aiheuttamista taudeista ja vain A-ryhmän streptokokit.
  • Bakteeriviljelyn alustava tulos on käytettävissä 1–2 päivän kuluessa ja lopullinenkin yleensä kolmantena päivänä. Lääkäri saattaa oireiden perusteella määrätä antibioottikuurin jo ennen tulosten valmistumista.

Hoitona penisilliini tai amoksisilliini

Kuumetta alentavia ja kipuja rauhoittavia lääkkeitä, kuten parasetamolia tai tulehduskipulääkettä, voidaan tarvittaessa käyttää. Jos sairaushistoria ja mahdollinen nielutesti osoittavat streptokokki-infektion, suositellaan yleensä 10 päivän penisilliini- tai amoksisilliinikuuria. Tulehdus paranee yleensä jo viiden päivän kuurilla, mutta pidemmällä kuurilla pyritään hävittämään streptokokki kokonaan nielusta ja ehkäisemään jälkitauteja.

Tulehdus parantuu yleensä muutamassa päivässä myös ilman antibioottikuuria. Antibioottihoito todennäköisesti kuitenkin ehkäisee taudin etenemistä esimerkiksi nielupaiseeksi.

Antibiootit purevat hyvin

Tavallisesti antibiooteilla saavutetaan nopea ja hyvä teho. Jos sinua hoidetaan antibiooteilla eikä vointi parane 3–5 päivän kuluessa, ota uudelleen yhteys lääkäriin. Taustalla voi olla muita sairauksia, kuten esimerkiksi mononukleoosi. Sinun on otettava yhteys lääkäriin, jos vointi heikkenee: esimerkiksi kuume kohoaa ja nielu turpoaa, tai jos suun avaaminen on vaikeaa – viimeksi mainittu voi olla merkki nielupaiseesta. Silloin nielurisoja ympäröivään kudokseen muodostuu paise, ja se on tyhjennettävä mädästä.

Joillekin tulee toistuvia nielutulehduksia useita kertoja vuodessa. Niissä tapauksissa, erityisesti jos sinulla on ollut nielupaise, voi olla aiheellista harkita nielurisojen poistoleikkausta, joskaan toimenpide ei ole riskitön.

Lähde: Medibas
Kuvitus: iStockphoto