Laktoosi-intoleranssista kärsivältä puuttuu laktaasi-entsyymiä

Laktoosi-intoleranssista kärsivältä puuttuu laktaasi-entsyymiä

Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa henkilöllä on ohutsuolessa liian vähän laktaasi-entsyymiä tai se puuttuu kokonaan. Tämän entsyymin tehtävä on pilkkoa laktoosi eli maitosokeri ohutsuolessa kahdeksi pienemmäksi molekyyliksi, ja sen puute aiheuttaa vatsavaivoja.

 

Kun laktoosi ei pilkkoudu ohutsuolessa, ohutsuolen sisään alkaa kerääntyä vettä, mikä aiheuttaa ripulia. Kun ohutsuolen sijaan vasta paksusuolen bakteerit pilkkovat laktoosin, syntyy suolistokaasuja, turvotusta ja vatsakipua.

Kuka saa laktoosi-intoleranssin?
Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus tai allergia, vaan monissa maissa asuvien ihmisten kehon normaali tila, kun äidinmaitoa ei enää tarvita ravinnoksi. Perimä vaikuttaa siihen, säilyykö kehossa kyky pilkkoa laktoosia läpi elämän, tätä kykyä kutsutaan korkeaksi laktaasiaktiivisuudeksi. Laktoosia syömällä ei siis voi vaikuttaa siihen, sietääkö laktoosia vai ei.

Suuren suolistoleikkauksen läpikäyneillä tai jotain suolistosairautta sairastavilla henkilöillä voi olla ongelmia laktoosin pilkkoutumisessa, ja vatsataudin jälkeen voi laktoosia yleensä sietävillä olla lyhyt laktoosi-intoleranssi. Vatsataudin jälkeinen laktoosi-intoleranssi kuitenkin paranee nopeasti, ja sen jälkeen sietää taas laktoosia. Laktoosin sietämättömyys on vaaratonta, mutta oireet laktoosin syömisen yhteydessä ovat usein ikäviä.

Miten laktoosi-intoleranssi oireilee?

 • Rauhaton vatsa
 • Ripulia
 • Suolistokaasuja
 • Vatsakipua

Mitä voi tehdä?
On tärkeää, että lääkäri tekee diagnoosin laktoosi-intoleranssista. Tällöin selvitetään, ettei mikään muu sairaus aiheuta vatsavaivoja, ja varmistetaan, ettei laktoosia jätetä pois ruokavaliosta tarpeettomasti.

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan vähentämällä laktoosin määrää ruokavaliossa, esimerkiksi käyttämällä vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita. Laktoosin määrä on ilmoitettu ruokapakkauksissa.

On yksilöllistä, kuinka paljon laktoosia elimistö sietää, joten tasot vaihtelevat. Useimmat sietävät noin 5 grammaa laktoosia päivässä, mutta oma sietotaso täytyy selvittää itse.

Lisätietoa laktoosittomasta ruokavaliosta saa ravitsemusterapeutilta.

Miten lääkäri tekee diagnoosin?

 • Laktoosin vähentäminen ruokavaliosta joksikin aikaa voi antaa vastauksen siihen, kärsiikö laktoosi-intoleranssista. Tuolloin henkilö kokeilee laktoosin määrän vähentämistä ruokavaliostaan viikon tai muutaman viikon ajan. Sen jälkeen laktoosi otetaan takaisin ruokavalioon. Jos laktoosittoman ruokavalion aikana hävinneet oireet palaavat, se merkitsee, että henkilöllä on laktoosi-intoleranssi.
 • "Laktoosikuormitus". Lasilliseen vettä liuotetaan laktoosia ja verensokeri mitataan ennen sen juomista sekä juomisen jälkeen.
 • Uloshengitysilman analysointi. Uloshengitysilma tutkitaan maitosokerin nauttimisen jälkeen.
 • Ohutsuolesta voidaan ottaa gastroskopian yhteydessä limakalvonäyte, josta analysoidaan laktaasi-entsyymin aktiivisuus.
 • Laktoosi-intoleranssia voidaan nykyisin tutkia myös yksinkertaisella geenitestillä. Testillä saadaan tietoa siitä, onko henkilö perinyt geenimuutoksen, joka heikentää kykyä pilkkoa laktoosia. Geenitesti ei kuitenkaan kerro varmuudella laktoosin sietokyvystä, koska esimerkiksi osa geenimuutoksen kantajista kuitenkin sietää maitoa. Siksi on tärkeää, että testitulosta tarkastellaan yhdessä muiden testien kanssa oikean diagnoosin saamiseksi. 

Miten laktoosi-intoleranssia hoidetaan?

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan vähentämällä laktoosin määrää ruokavaliosta. Herkkyys on yksilöllistä. Hapanmaitotuotteissa, kuten jogurtissa ja viilissä, on vähemmän laktoosia kuin maidossa. Kovissa juustoissa, joita on kypsytetty vähintään kolme kuukautta ei ole lainkaan laktoosia.

Useimmat sietävät pienen määrän laktoosia esimerkiksi kahvimaidossa tai ruoanlaittoon käytettävissä maitotuotteissa, mutta jotkut ovat niin herkkiä, että heidän on noudatettava täysin laktoositonta ruokavaliota.

Apteekista saatavat laktaasienstyymitabletit auttavat elimistöä pilkkomaan laktoosia. Tabletteja voi käyttää silloin, kun laktoosia voi syödä vahingossa, esimerkiksi juhlissa.

Missä elintarvikkeissa on laktoosia?

Laktoosia on lukuisissa ​​elintarvikkeissa. On tärkeää lukea ainesosaluettelo, josta selviää, sisältääkö kyseinen tuote laktoosia. Laktoosia on muun muassa seuraavissa elintarvikkeissa:

 • maito, margariini, piimä, ranskankerma, kermaviili, heravoi, tuorejuusto, pehmeä juusto
 • maitojauhe / rasvaton maitojauhe
 • leivonnaiset ja jotkut leivät (lue ainesosaluettelo)
 • monenlaiset valmiiksi pakatut elintarvikkeet
 • suklaa, makeiset, leivonnaiset
 • Myös joissain tablettimuotoisissa lääkkeissä voi olla laktoosia. Jos olet hyvin herkkä laktoosille, mainitse asiasta aina lääkärille ennen lääkehoidon valintaa.

Asiantuntija: Ida Berge, ravitsemusterapeutti, Södersjukhuset, Tukholma