Tiedätkö, miten virtsa muodostuu?

Tiedätkö, miten virtsa muodostuu?

Virtsa on nestemäistä kuona-ainetta, joka poistuu elimistöstä keskimäärin 5–8 kertaa vuorokaudessa. Munuaisilla on tärkeä rooli virtsanmuodostuksessa.

Tiesitkö, että kehossamme kiertää jatkuvasti nestettä, josta munuaiset suodattavat vuorokauden aikana 180 litraa alkuvirtsaa? Emme tietenkään virtsaa päivittäin tuollaista määrää, vaan suurin osa alkuvirtsasta imeytyy takaisin elimistöön. Lopullinen virtsamäärä onkin keskimäärin noin 0,5–2 litraa vuorokaudessa.

Munuaisten tehtävä on valvoa veren koostumusta ja niiden kautta elimistöstä poistetaan ylimääräistä vettä ja elektrolyyttejä sekä aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuten kreatiinia ja ureaa. Virtsa muodostuu munuaisten nefroneissa, joista suodattunut virtsa matkaa virtsajohtimia pitkin virtsarakkoon. Kun rakko täyttyy tarpeeksi, tunnemme tarvetta virtsata. Virtsa poistuu lopulta elimistöstä virtsaputken kautta.

Oletkin varmaan huomannut, että virtsa voi olla välillä vaaleampaa ja välillä tummempaa. Tähän vaikuttaa virtsan sisältämä nestemäärä: jos nestettä on paljon, virtsa on vaaleaa. Tämän takia aamun ensimmäinen pissa on yleensä päivän tummin, virtsa on tällöin tiiviimpää eli konsentroituneempaa.

Vessakäynnit keskittyvät yleensä valveillaoloaikaan, mutta moni heräilee myös yöllä virtsaamistarpeeseen. Yöllisen virtsaamistarpeen taustalta voi löytyä monta syytä.