Miksi yöllä täytyy käydä vessassa?

Miksi yöllä täytyy käydä vessassa?

Yöllisen virtsaamistarpeen taustalla voi olla monia eri syitä, joskus myös useampia samalla ihmisellä.


Julkaisupäivä: 6.4.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Jos epäilet itselläsi jotain näistä sairauksista, sinun olisi hyvä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Virtsan yöllinen liikaeritys

Joka neljännen nokturia-tapauksen taustalla on yöllinen polyuria-oireyhtymä. Virtsan yöllinen liikaeritys eli polyuria tarkoittaa sitä, että elimistö ei kykene tuottamaan riittävästi vasopressiini-hormonia yöaikaan. Vasopressiinin tehtävänä on väkevöittää virtsaa niin, ettei rakkoa tarvitse nousta tyhjentämään yöllä. Kun vasopressiinia ei erity tarpeeksi, virtsa on laimeampaa ja sitä on enemmän. Se ei siis yksinkertaisesti mahdu virtsarakkoon ja yöllä on pakko nousta käymään vessassa.

Polyuriaa voidaan hoitaa lääkkeellä. Lääkehoito tekee munuaisten kokoojaputkista läpäiseviä, jolloin ne voivat uudelleen imeyttää veden. Tällöin yöaikana erittyy vain pieniä määriä konsentroitunutta virtsaa eikä tarvetta wc-käynnille synny.

Yliaktiivinen rakko

Yliaktiivisen rakon taustalla on hermoston häiriö. Keho viestii aivoille liian tiheään virtsaamistarpeesta, vaikka siihen ei olisikaan todellista tarvetta. Tällöin virtsaamistarvetta on tiheästi sekä päivällä että yöllä. Yliaktiivista rakkoa voidaan hoitaa lääkkeillä, uroterapialla ja akupunktiolla.

Laajentunut eturauhanen

Iän karttuessa miesten eturauhanen voi laajentua, jolloin se alkaa painaa virtsaputkea. Tämä laajeneminen on hyvänlaatuista eikä siten vaarallista, mutta se voi aiheuttaa virtsaamisongelmia myös öisin. Laajentunutta eturauhasta voidaan hoitaa lääkkeillä tai kirurgisesti.

Heikentyneet rakkolihakset

Virtsarakon ympärillä olevat lihakset voivat heikentyä ikääntyessä tai jonkun sairauden vuoksi. Tällöin lihakset eivät kykene auttamaan virtsarakkoa tyhjentymään riittävän hyvin ja rakkoon jäänyt virtsa pakottaa taas pian uudelleen vessakäynnille.

Virtsarakkotulehdus

Virtsarakkotulehdus eli kystiitti aiheuttaa äkillistä tarvetta päästä vessaan. Virtsatessa voi olla polttava tunne ja tulehdus voi aiheuttaa myös virtsankarkailua. Rakkotulehdus hoidetaan antibiootilla.

Diabetes

Diabetes-potilaan veren suuri sokeripitoisuus saa aikaan veden imeytymisen ja se synnyttää suuret määrät virtsaa. Yksi diabeteksen ensioireista on tihentynyt virtsaamistarve. 

Virtsaneritystä lisäävät lääkkeet eli diureetit

Jos lääkäri on määrännyt sinulle jonkin sairauden hoitoon nestettä poistavia lääkkeitä eli diureetteja ja ne tuntuvat aiheuttavan nokturiaa, kannattaa ottaa asia puheeksi sinua hoitavan lääkärin kanssa, jotta lääkkeen ottamiseen voitaisiin löytää sopivampi ajankohta.