Iäkäs nainen, kasvokuva
Tietoa | Terve suu

Suu on sielun peili: hampaista näkee monet puutokset

Hampaista näkee monet puutokset, esimerkiksi raudan ja vitamiinien puutteen. Samoin tarttuvat taudit ja systeemiset yleissairaudet näkyvät usein suussa.

Kahvi, tee ja tupakka tummentavat hampaita. Alkoholin runsas käyttö ei näy hampaissa, mutta se tulee usein ilmi limakalvon läpäisevissä hoitotoimenpiteissä, koska alkoholistien verenvuototaipumus on kohonnut.

Suun ja hampaiden kunto tarkastetaan usein ennen suuria leikkauksia, sillä niiden heikko kunto voi estää leikkauksen tulehdusriksin takia.

Tutkimukset

Hampaiden ja suun limakalvojen kunnon arviointi ennen leikkausta on erityisen tärkeää, jos potilaalle tehdään tekonivel-, verisuoniproteesi-, avosydän-, tekoläppä- tai elinsiirtoleikkaus. Elimistön vierasesineet, kuten verisuoniproteesit ja tekonivelet, ovat alttiita hammasperäiselle tulehdukselle, ja suun bakteerit saattavat aiheuttaa tulehduksen, varsinkin jos potilaalla on immuunivastetta heikentävä sairaus tai lääkitys.

Hammashoitaja tai hammaslääkäri tutkii potilaan suun joko ennaltaehkäisevästi tai akuutin kivun takia hammaslääkäriin hakeutumisen vuoksi.

Ennaltaehkäisy

Suun sairaudet poikkeavat monista sairauksista siinä, että ne ovat valtaosaltaan itse ehkäistävissä. Suun terveyttä voi ennaltaehkäistä omalla käytöksellään. Hampaiden päivittäinen harjaus fluorihammastahnalla ja hampaiden lankaaminen aamuin illoin ennaltaehkäisee reikiintymistä, hammaskiveä, kariesta ja muita suun tulehduksia.

Tämän lisäksi monipuolinen ruokavalio sekä jatkuvan sokeristen ja happamien tuotteiden välttäminen yleensä vähentää suun alueen sairauksia. Sylki korjaa alkavia vaurioita silloin, kun syömisessä ja juomisessa on taukoa muutaman tunnin ajan.

Suun terveyttä ylläpitävien tapojen ja tottumusten omaksuminen jo lapsuudessa mahdollistaa suun ja hampaiden terveenä säilymisen ja niiden hyvän toimintakyvyn koko elämän ajan.

Ennaltaehkäisyn kuuluu myös hammastarkastuksessa käyminen kerran kahdessa vuodessa.

 Kuvitus: iStockphoto