Totta ja tarua huuliherpeksestä
Tietoa | Terve suu

Totta ja tarua huuliherpeksestä

Lue, millaisia uskomuksia huuliherpeksen parantamiseen liittyy ja mitkä tavat toimivat.

Huuliherpes on yleinen vaiva, johon liittyy monenlaisia uskomuksia. Jotkut sanovat suklaan aiheuttavan sen, toiset uskovat sinkkipastan parantavan huuliherpeksen. 

Uskomus: Voit saada huuliherpeksen, kun syöt suklaata tai vahvanmakuista juustoa.

Totuus: Huuliherpeksen aiheuttaa virus, herpes simplex HSV-1. Uskomuksella saattaa olla yhteys akneen, koska joidenkin mielestä aknea voi saada suklaasta ja vahvoista juustoista. Tämäkään uskomus ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska aknen aiheuttaa ihonalainen tulehdus.

Uskomus: Huuliherpes voi ilmaantua, kun ottaa liikaa aurinkoa.

Totuus: Auringon UV-säteily on tunnettu huuliherpeksen laukaiseva tekijä, ja korkea suojakerroin aurinkovoiteessa suojaa hyvin. Mekanismi on todennäköisesti UV-säteilyn tunnettu kyky haitata ihon ja huulten paikallista immuunipuolustusta. HSV-virus siirtyy normaalistikin ajoittain pitkin tuntohermoja, mutta ei yleensä saa otetta terveestä ihosta. Voimakkaassa auringolle altistuksessa puolustus saattaa tilapäisesti heikentyä, ja virus aiheuttaa herpesrakkuloiden puhkeamisen.

Uskomus: Huuliherpes voi tarttua sukupuolielimiin.

Totuus: Henkilöt, joilla ei aikaisemmin ole ollut huuliherpestä (HSV-1 -infektio), joka useimmiten saadaan jo varhaislapsuudessa, voivat aikuisena saada suuseksistä sukuelinten infektion. Tällainen sukuelinten HSV-1 voi joskus olla uusiutuva ja silloin yhtä hankala sukuelimissä kuin tyypin 2 virus. Hoito on molemmissa sama.

Uskomus: Hammastahna ja sinkkipasta auttavat huuliherpekseen.

Totuus: Kumpikaan näistä ei auta. Hammastahna ja sinkkipasta kuivattavat, mutta eivät taltuta virusta. Ensisijaisesti tarvitaan voiteita, joissa on virukseen tehoavia aineita. Tablettimuotoisilla lääkkeillä huuliherpestä hoidetaan vain poikkeustapauksissa, kun tauti on vakavampi. Tablettihoitoa käytetään yleensä sukuelinherpeksessä. 

Kuvitus: iStockphoto