Huuliherpeksen kestoa voi lyhentää hoidolla
Tietoa | Terve suu

Huuliherpeksen kestoa voi lyhentää hoidolla

Emilyllä on ollut huuliherpes ajoittain kymmenen vuoden ajan. Heti kun hän tuntee kutinan huulessa, hän tietää, että on toimittava nopeasti. 

Oikealla hoidolla huuliherpeksen kestoa voi lyhentää.

Emily on 25-vuotias ja hänellä on ollut huuliherpes yli kymmenen vuotta. Hän muistaa, kuinka ongelma ilmaantui ensimmäistä kertaa.

– Tulin ensin tosi nuhaiseksi, mutta se meni pian ohi ja sain tilalle huuliin, nenän alle pahimman mahdollisen huuliherpeksen. Nykyään niin käy aina, kun tunnen flunssan alkavan. Nuha ikään kuin keskeytyy tai se ei ala ollenkaan ja sen sijaan saankin huuliherpeksen. Jos saisin valita, ottaisin paljon mieluummin tavallisen flunssan, Emily sanoo.

Huulessa pistävä tunne

Emily kertoo, että tauti etenee joka kerta samalla tavalla. Aamulla olo voi olla normaali, sen jälkeen huulta alkaa pistää, ja siitä eteenpäin kaikki tapahtuu nopeasti: vain viiden minuutin kuluttua huulessa näkyy rakkula.

– Pitää olla nopea. Minulla on aina mukana huuliherpeslaastari ja -voidetta. Heti kun tunnen huulessa piston, laitan jompaakumpaa. Se voi hidastaa etenemistä niin, että herpes katoaa 1–2 päivässä. Jos ei satu olemaan voidetta tai laastaria ja herpes ehtii puhjeta, sen paraneminen kestää kaksi kertaa niin kauan, 5–6 päivää, Emily kertoo.

Stressi voi laukaista huuliherpeksen

Mitä tulee huuliherpeksen syihin, Emily tietää sen johtuvan viruksesta, mutta myös stressi voi vaikuttaa ja jopa laukaista herpeksen.


– Usein on vielä niin, että herpes tulee ennen tärkeää matkaa, juhlaa tai muuta sellaista. Kun on paljon kaikenlaista, ei ehdi ajatella huuliherpestä, Emily sanoo.

Hän muistaa erityisesti yhden kerran, kun huuli oli niin turvonnut, että se näytti valtavalta ja oli hyvin kipeä.

– Ei ole niin vaarallista, vaikka herpes näkyisikin. Tämä vaiva on monilla ja se menee ohi, mutta sillä kertaa oli todella hankalaa. Tunsin itseni oikeasti sairaaksi enkä halunnut mennä ulos ollenkaan.

Laastari auttaa

Onneksi Emilyn mielestä huuliherpekseen on toimiva hoito.

– On läpinäkyviä laastareita, jotka sekä hoitavat että peittävät niin, että herpes tuskin näkyy. Mielestäni myös jotkut voiteet toimivat hyvin. Olen kokeillut erilaisia, ja nyt olen löytänyt joitain toimivia. Mutta laastarit ovat vielä parempia, voide kun voi tuntua vähän tahmealta, mutta laastari pysyy paikoillaan syödessä ja juodessa, Emily sanoo.

Kuvitus: iStockphoto