Kärsitkö virtsatietulehduksista? Tutkimus: lisää vedenjuontia!

Kärsitkö virtsatietulehduksista? Tutkimus: lisää vedenjuontia!

Seurantatutkimus paljasti puolentoista litran päivittäisen vesilisän pienentävän virtsatietulehduksien riskiä puoleen.

Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 140 toistuvista virtsatietulehduksista kärsivää naista vuoden ajan. Kaikki naiset joivat ennen seurannan aloittamista alle puolitoista litraa nestettä vuorokaudessa, vaikka suositusten mukaan aikuisen tulisi juoda vähintään 1,5 litraa vuorokaudessa.

Seurannan alussa naiset jaettiin kahteen ryhmään: yksi ryhmä jatkoi kuten ennenkin, ja toisen ryhmän naisia ohjeistettiin juomaan nykyisen nestemäärän lisäksi 1,5 litraa vettä vuorokaudessa.

Ryhmiä verrattiin vuoden seurannan jälkeen, ja tulokset paljastivat, että vedenjuontia lisänneet naiset olivat sairastaneet vuoden aikana keskimäärin 1,7 virtsatulehdusta, kun verrokkiryhmässä määrä oli 3,2. Vedenjuontia lisänneet naiset tarvitsivat myös antibioottikuureja tulehduksiinsa toista ryhmää harvemmin.

Vanhalle suositukselle tieteellistä näyttöä

Vedenjuonnin lisäämistä on jo aiemmin suositeltu ehkäisemään toistuvia virtsatietulehduksia, mutta näyttö suositukselle on puuttunut. Tutkimuksen perusteella suositus on pätevä, vaikkakaan sen tarkkaa toimintatapaa ei täysin tunneta.

Vedenjuonnin uskotaan laimentavan ja poistavan bakteereita sisältävää virtsaa, jolloin bakteerit eivät pääse aiheuttamaan yhtä paljon tulehduksia.

Lue lisää virtsatietulehduksista:

Kirvelyä, jatkuva pissahätä – mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?

Vaivaako virtsatieinfektio? Tunnista oireet ja lue taudin hoidosta

Lähde: Jama Internal Medicine
Kuvitus: iStockphoto